Kolejna edycja plenerowego gotowania.

„Gotowanie w plenerze”, organizowane w gminie Dobre, to już impreza cykliczna. 9 lipca odbyła się czwarta odsłona tej inicjatywy, która  ma aktywować, integrować,  ale przede wszystkim kultywować kulinarne tradycje.

Fot. Zupa gotowana na żywym ogniu

„Gotowanie w plenerze” to nie tylko gotowanie  tradycyjnej zupy, to przekazywanie tradycji Kujaw. Tegoroczną zupą, jaka miała pojawić się w kociołkach na otwartym palenisku była Parzybroda. Kilka słów o samej potrawie. Na Kujawach kapusta często gościła i gości  w kuchni. Parzybroda to treściwa i sycąca zupa, swoją nazwę zawdzięcza parzącym brodę długim kawałkom kapusty, które wyciągane z miski zatrzymują się czasami na brodzie. Oprócz  kapusty w zupie można znaleźć ziemniaki, marchewkę, pietruszkę,  kawałki boczku, koperek i lekką  zasmażkę.Fot. Parzybroda w kociołkach

W konkursie na najsmaczniejszą zupę wzięło udział 5 drużyn : koleżanki Renia z Danką, Ochotnicza Straż Pożarna z Bronisławia, Koło Gospodyń Wiejskich z Bodzanowa Drugiego, członkinie zespołu „Kujawioki od Dobrego” oraz przedstawicielki Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Powiatu Radziejowskiego”. Nie wszyscy gotujący znali Parzybrodę z rodzinnego domu, były Panie, które po raz pierwszy miały okazję gotować i próbować. Tegoroczne gotowanie znów wymagało niemałego poświęcenia, temperatura powietrza oscylowała w granicach 30⁰C, a wiatr płatał psikusy zawiewając gryzący dym prosto w oczy. Mimo niesprzyjającej aury potrawę udało się ugotować i w niespełna godzinę parujące miseczki czekały na ocenę. Drużyny przygotowując Parzybrodę zastanawiały się już jaka zupa będzie przedmiotem konkursu za rok. Organizator, KGW w Bronisławiu, nie zdradził nazwy , możemy być pewni, że będzie to tradycyjna , kujawska zupa. Komisja wybierając tegoroczną, najsmaczniejszą zupę wzięła pod uwagę nie tylko smak, ale także  tradycyjność potrawy.  Najsmaczniejszą zupę,  która najbardziej przypominała Parzybrodę z dzieciństwa udało się  przygotować  drużynie KGW z Bodzanowa Drugiego.

Fot. KGW Bodzanowo Drugie

Oprócz zupy komisja miała za zadanie ocenić również stoiska. Najciekawsze stoisko przygotowały panie z drużyny „Kujawioki od Dobrego”, które zaprezentowały różnorodne rekwizyty powiązane z regionem .Fot. Stoisko Kujawioki od Dobrygo

Czas gościom umilał lokalny zespół „Bronisławianki” oraz gościnnie  zespół instrumentalno-wokalny „Medic -Retro” z Włocławka. Na koniec imprezy atrakcja najbardziej wyczekana , zwłaszcza przez dzieci, pokaz OSP z Bronisławia. W takich okolicznościach przyrody orzeźwiający  strumień wody ze strażackiej sikawki był nieoceniony.

Fot. Akcja OSP

Fot. Uczestnicy gotowania w plenerze

Fot. Pamiątkowe nagrody

Urszula E. Nowakowska

K-PODR w Minikowie

Skip to content