O jajkach, zwanych kraszankami, malowanych czerwonymi buraczkami i łupinami cebuli, o chlebie zwanym chlibem lub bybsem, , o baranku ręcznie robionym z świeżej, tłustej śmietany, o chabasie czyli mięsiwie w świątecznym koszyku i o babkach puszystych, w kształcie rozkloszowanej spódnicy kujawskiej gospodyni… o takich oto delicjach można było posłuchać, a potem ich posmakować podczas kolejnego spotkania z tradycją w powiecie radziejowskim.
Jeszcze przed palmową niedzielą, 8 kwietnia, w pięknie przystrojonym dworku w miejscowości Stróżewo niedaleko Bytonia, miała miejsce II edycja powiatowej wystawy pt.: „Kuchnia i Tradycja na Kujawach- Wielkanoc”. Honory gospodyni czyniło Koło Gospodyń Wiejskich przy Klubie Seniora w Stróżewie. Organizatorem wystawy była Powiatowa Rada KGW w Radziejowie oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Radziejowie. Gości powitał Artur Ruciński-wójt gminy Bytoń.
Swoje uczestnictwo w wystawie zgłosiły wszystkie gminy powiatu radziejowskiego. Panie zaprezentowały przygotowane przez swoje koło produkty wchodzące w skład Święconki. Kosze pełne malowanych jajek, soczystych i pachnących szynek, białych kiełbas ,obok których czerwieniła się ćwikła z aromatycznym chrzanem, ręcznie robione baranki oraz wypieki w postaci bochenków chleba, drożdżówek, baranków z ciasta i babek lukrowanych. W święta na Kujawach suto jadają to i Święconka była obfita. A wszystko przygotowane według matczynych , czasami babcinych przekazów i receptur. Uczestnicy wystawy w formie słownego przekazu przedstawić mogli informacje oraz ciekawostki dotyczące tradycji, doboru produktów czy metod wytwarzania. Wiklinowe koszyki, a raczej kosze słusznych rozmiarów, wyściełane koniecznie białymi serwetkami, przybrane były żywym kwieciem i gałązkami bukszpanu lub kwiatami ręcznie robionymi z krepiny. Dekoracje nawiązywały do tradycji rodzinnego domu bądź związane były z regionem Kujaw. Podczas prezentacji można było usłyszeć gwarowe nazwy , ciekawe historie z dawnej, kujawskiej izby albo wskazówki, które pomogą uzyskać odpowiednie produkty na wielkanocny stół. Takie zalecenia przedstawiły członkinie KGW Jerzyckie Łabędzianki z gminy Piotrków Kujawski: „Baranek z masła – świeża i tłusta śmietana z wiejskiej obory, odpowiednia temperatura, słoik i nieskończona energia oraz pomocne dłonie- tyle potrzeba, aby uzyskać pyszne, prawdziwe masło. Aby babka wielkanocna pięknie wyrosła, zachwycała smakiem i wyglądem potrzebne jest skupienie, cierpliwość i włożenie serca.” Pani Bogusława Linowiecka z KGW ze Starego Radziejowa przedstawiając swoją Święconkę przypomniała słów kilka w rodzimej gwarze: „Ociec w chałupie, dziatwa ino wałynso sie po izbie, a matynka rychtuje chabasy.” Znajomością kujawskiej gwary pochwalił się również Konrad Lewandowski, wójt gminy Topólka, składając podziękowania oraz życzenia z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy. Nie obyło się bez muzykowania- z kujawską przyśpiewką towarzyszył nam zespół przy Kole Gospodyń Wiejskich przy Klubie Seniora w Stróżewie, a całości dopełnił wykład Magdaleny Kulus z K-PODR w Minikowie dotyczący bezpieczeństwa żywności produkowanej w warunkach domowych. Jednak punktem programu, na który wszyscy najbardziej czekali był Kujawski Gościniec czyli degustacja przygotowanych Święconek- przedsmak nadchodzących Świąt. Dopełnieniem uczty był poczęstunek przygotowany przez gospodynie wydarzenia- nie mogło przecież na przedświątecznym stole zabraknąć kujawskiego żuru.
KGW przy Klubie Seniora w Stróżewie – prezentacja święconki
Święconka od Piotrkowa Kujawskiego
Zespół przy KGW przy Klubie Seniora w Stróżewie
Wianek wielkanocny
Stół ze święconkami
Kwiaty z krepiny zdobiące dworek w Stróżewie
Dekoracje ręcznie wykonane w Stróżewie
Święconka od Radziejowa
Święconka od Topólki
Tekst i foto Urszula Nowakowska