„Kaczka po naszymu”

Czarnina kujawska i kaczka nadziewana  to kulinarny skarb Kujaw, który pieczołowicie pielęgnowany  i przekazywany stanowi wizytówkę regionu. Wszystkie działania mające na celu promocję tego  kulinarnego skarbu są  wzmacnianiem lokalnej tożsamości . Każda  wspólna inicjatywa, każde zaangażowanie zarówno uczestników jak i organizatorów jest   niezmiernie ważnym etapem ku zachowaniu tradycyjnych, unikatowych potraw regionu , z którego wyrośliśmy.

20 października   Panie z Koła Gospodyń Wiejskich przy Klubie Seniora w Stróżewie były po raz pierwszy  gospodyniami  cyklicznej imprezy „Kaczka po naszymu”, której IX edycja odbyła się w świetlicy wiejskiej w Witowie ( gmina Bytoń). Czerpiąc z kulinarnych tradycji  Powiatowa Rada Kół Gospodyń Wiejskich w Radziejowie oraz Powiatowy Zespól Doradztwa Rolniczego w Radziejowie po dwuletniej przerwie ponownie  zainicjowały  promocję produktów i potraw z kaczyny, na której mogły się zaprezentować  gminy powiatu radziejowskiego.  Na zaproszenie odpowiedziały : KGW przy Klubie Seniora w Stróżewie – gmina Bytoń , KGW „Czerwone Jarzębiny” – gmina Dobre,  KGW „Polne Kwiaty”  Kościelna Wieś – gmina Osięciny, KGW Rudzk Duży i KGW Dębołęka – gmina Piotrków Kujawski, KGW Czołowo – gmina Radziejów oraz KGW  Borek-Głuszynek-Znaniewo – gmina Topólka. Przed degustacją każda gmina prezentowała swoje specjały, przybliżając gościom trochę tradycji ze swojej rodzinnej kuchni. Wspólnemu biesiadowaniu towarzyszyły melodie na kujawską nutę wykonane przez  chór przy Klubie Seniora w Stróżewie oraz  zespół „Piotrkowianie” z Piotrkowa Kujawskiego.  Wystawa nie ma charakteru konkursu, ale uczestniczki chcą  zaprezentować się jak najlepiej. Podczas IX edycji gości częstowano przede wszystkim kaczkami nadziewanymi kaszą, nadzieniem z mięsa , ziół i wątróbek z dodatkiem pieczonych jabłek oraz bani w occie, żołądkami kaczymi w galarecie oraz  udkami z kaczki z dodatkami bani czy jabłka z majerankiem. Gospodynie imprezy zadbały o dalszy poczęstunek, nie zabrakło słodko-kwaskowej czarniny kujawskiej z dodatkiem cząbru i klusek ziemniaczanych, amatorów pajdy ze smalcem czekały kamionkowe garnce wypełnione smalczykiem z dodatkiem skwarek, swojski chleb oraz garniec kiszonych ogórków przyozdobiony koprem. Kto nie przepada za czarniną mógł popróbować kremu z bani, czyli z dyni. Na deser serwowano zarumienione w piekarniku jabłka z cukrem.  Tradycji stało się zadość, na stołach królowała kaczka, jabłka i bania w towarzystwie cząbru i majeranku.

Na Kujawach mówią: ”Zastaw się , a postaw się”- kujawskiej gościnności doświadczyli zaproszeni goście:  lokalni włodarze na czele z Anetą Jędrzejewską – członkiem Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

 

Czym chata bogata

Dekoracja

Deser

Deser-pieczone jabłka

Garniec ze smolczykami

Gmina Dobre

Gmina Osięciny (2)

Gmina Osięciny

Gmina Piotrków Kuj

Gmina Piotrków Kujawski- kaczka nadziewana z banią

Gmina Piotrków Kuj-Kaczka nadziewana z jabłkami

Gmina Radziejów (2)

Gmina Radziejów

Gmina Topólka

Pajda ze smolcym i ogórkim

 

 

 

 

 

 

 

 

Zespół Piotrkowianie

Urszula E. Nowakowska

PZDR Radziejów

 

Skip to content