Truskawka nie tylko w kuchni.

Poziomka ananasowa lub  poziomka wielkoowocowa niewiele nam mówi, ale truskawkę znamy wszyscy. Roślina dająca  wspaniałe owoce powstała przez przypadek, na początku XVIII wieku. Dzisiaj nikt już nie może sobie wyobrazić czerwcowego menu bez truskawki.

Wpływ, jaki truskawki wywierają na zdrowie jest nieoceniony, ponieważ mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze.   Są niskokaloryczne (100g truskawek zawiera 32kcal) mają niski indeks glikemiczny (IG=40), zawierają metabolizowaną bez udziału insuliny fruktozę i dzięki temu mogą się nimi delektować  osoby chore na cukrzycę. Poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę. Przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i polepszają trawienie. Truskawkowe owoce działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Zawierają liczne witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B9, E oraz w szczególności C – 66 mg/100g),  minerały (cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo) oraz inne cenne substancje: błonnik, bromelinę ( dojrzałe owoce), kwasy organiczne( kwas elagowy, który jest antyoksydantem, wspierającym układ odpornościowy),  flawonoidy( antocyjany, katechiny, kwercetyna oraz kemferol pomagające obniżyć poziom cholesterolu). Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Poza tym truskawki są żółciopędne, więc przy okazji stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego i moczopędne ( w 90 proc. składają się z wody), więc wspomagając pracę nerek i regulują spadek wagi.  Ze względu na dużą zawartość witamin owoce te powinny być konsumowane przez osoby cierpiące na anemię lub schorzenia związane z niedoborem witamin. Jedynym mankamentem jest fakt, że truskawki należą do produktów silnie alergizujących. Wśród szerokiego zastosowania truskawek w kulinariach owoce poziomki wieloowocowej ze względu na zawartość witamin oraz kwasów organicznych wykorzystuje się  w kosmetyce- zmieszane z odpowiednimi dodatkami  nie tylkorozświetlą i odżywią naszą cerę, lecz także poprawią kondycję osłabionych i zniszczonych włosów.  Produkty na bazie truskawek pomogą na problemy z rozszerzonymi porami, nadmiernym łojotokiem czy przesuszoną, łuszczącą się skórą. Sprawdzą się jako maseczki wykazując działanie przeciwtrądzikowe, łagodzące egzemę oraz poparzenia słoneczne. Z  truskawkowych maseczek nie mogą korzystać osoby uczulone na kwas salicylowy, powinny z nich zrezygnować także osoby o cerze naczynkowej.

  • kwas salicylowy ma właściwości złuszczające, działa jak bardzo delikatny peeling. Dzięki niemu pozbędziemy się warstwy rogowej naskórka, rozjaśnimy cerę, usuniemy wągry i objawy trądziku
  • kwasy alfa-hydroksylowe (AHA) – zniszczą wolne rodniki, powodujące przedwczesne starzenie się skóry oraz spłycą zmarszczki. Dodatkowo, kwasy te rozjaśnią i zmniejszą plamy starcze, blizny po trądziku oraz przebarwienia skóry
  • witamina C- rozjaśni skórę i doda jej blasku, zmniejszy działanie szkodliwych, wolnych rodników,  głównych winowajców starzenia się skóry, będzie wspomagać produkcję kolagenu odpowiedzialnego za jędrność i elastyczność skóry
  • przeciwutleniacze i witamina A- opóźnią proces starzenia się skóry
  • witaminy z grupy B- odżywią  skórę
  • witamina PP- dotleni krew i komórki skóry
  • wapń, fosfor i magnez- odkwaszą skórę i przywrócą jej właściwy poziom pH
  • bromelina- odtruje skórę
  • kwas elagowy – przeciwutleniacz, będzie leczyć uszkodzenia skóry, działać przeciwzmarszczkowo oraz ochroni przed negatywnymi skutkami promieniowania UV

Truskawka na…. włosy

Włosy są często narażane  na nadmierne przesuszenie podczas opalania lub kąpieli. Maseczka truskawkowa sprawi, że włosy
będą odpowiednio
nawilżone i błyszczące. Szklankę świeżych truskawek, jajko i 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju arganowego wymieszać w blenderze.
Nałożyć na włosy, owinąć folią  i zmyć po 20-30 minutach.

  • Włosy suche – zmieszać truskawki z puree z awokado, maseczkę wcierać  w suche i rozdwojone końcówki włosów,
    zawinąć w folię lub ręcznik. Spłukać po 30 minutach.
  • Włosy tłuste – 30 g truskawek zmiksować blenderem i wetrzeć na 30 minut we włosy.
  • Włosy z łupieżem – zmieszać truskawki z sokiem z cytryny i delikatnie wmasować w skórę głowy. Spłukać po 30 minutach.
  • Włosy pozbawione blasku – 30 dag truskawek zmieszać z 1 szklanką miodu,1 jogurtem naturalnym i 1 łyżką oleju migdałowego. Maseczkę nałożyć na włosy od nasady aż po końcówki. Spłukać po 20 minutach letnią wodą.

 Truskawka na… twarz

Wystarczy jedna rozgnieciona truskawka – odrobinę miąższu i soku nakładamy na twarz, szyję i dekolt, delikatnie masujemy omijając okolice oczu i ust. Taki zabieg zastąpi nam mleczko oczyszczające i delikatny peeling w jednym.

  • Cera sucha – zmiksować truskawkiblenderem i zmieszać z 2 łyżkami miodu, 1 łyżką śmietany kremówki lub ze zgniecionymi bananami, maseczka przywróci właściwy poziom nawilżenia,  złagodzi wszelkie podrażnienia skóry
  • Cera dojrzała – zmiksować truskawki,połączyć z 1 łyżką oleju sojowego, nałożyć na twarz na 20 minut, maseczka rozświetli cerę i delikatnie spłyci zmarszczki
  • Cera tłusta i trądzikowa – rozgnieść dojrzałe truskawki widelcem i zmieszać z ubitym białkiem z jaj, nałożyć na twarz na 15-20 min., zmyć z twarzy letnią wodą, truskawki rozjaśniają i odświeżają cerę, a białko jaj pomaga obkurczyć rozszerzone pory i ustabilizować wydzielanie łoju

Maseczka regulująca wydzielanie sebum

Rozgnieść  2 niewielkie truskawki i połączyć z 10 kroplami soku z cytryny. Po oczyszczeniu skóry nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Zmyć letnią wodą po 15 minutach. W połączeniu z sokiem z cytryny, truskawki usuną nadmiar sebum na powierzchni skóry i dokładnie oczyszczą pory skóry. Sok z cytryny naturalnie ściągnie skórę oraz pomoże pozbyć się przebarwień i blizn.

Maseczka przeciwzmarszczkowa

Kilka dojrzałych truskawek rozgnieć na papkę i połączyć z 1 łyżką oleju sojowego, nałożyć na twarz na ok. 20 minut, zmyć letnią, przegotowaną wodą. Maseczka ma działanie ujędrniające, wygładzające i wybielające.

Maseczka na poparzoną skórę

Zmiksować szklankę truskawek  z łyżką jogurtu naturalnego i łyżką miodu. Nanieść na miejsce poparzone słońcem na 20 minut, zmyć letnią wodą. Zabieg można powtórzyć. Miód działa  przeciwbólowo i przyspiesza gojenie skóry.

Maseczka natłuszczająca

3-4 truskawki rozgnieść z 1 żółtkiem, 1 łyżeczką miodu oraz  odrobiną mąki ziemniaczanej. Wymieszaną papkę nanieś na szyję i dekolt. Kiedy zaschnie zmyć wacikiem zwilżonym ciepłą, przegotowaną wodą.  Maseczka skutecznie wygładza odwodniony naskórek, poprawia koloryt cery i usuwa oznaki zmęczenia.

 

Na pocieszenie dla tych, którzy przede wszystkim lubią truskawki w kuchni …

Truskawki z kremem mascarpone.

Składniki: 250 g truskawek, 1/2 opakowania biszkoptów, 250 g mascarpone, 100 g cukru pudru, 3 – 4 żółtka, 1 szklanka kremówki, słodkie sherry

Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem na biały kogel-mogel. Stopniowo dodać mascarpone, delikatnie miksując. Ze schłodzonej kremówki ubić bitą śmietanę. Truskawki pokroić w cząstki. Biszkopty skropić sherry. Układać naprzemiennie biszkopty, krem i truskawki, na wierzchu ułożyć  bitą śmietanę. Podawać schłodzone. Alternatywny  krem można przygotować  mieszając mascarpone z rozpuszczoną białą czekoladą.

 

Racuszki z ricottą i truskawkami.

Syrop: 150 ml soku pomarańczowego (z kartonu),1 owoc anyżu gwiazdkowego, łyżeczka nasion kminku, kilka łyżek cukru, truskawki

Ciasto: 175 ml mleka,2  jajka, 100g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 250g serka ricotta, olej do smażenia

Syrop: W garnuszku podgrzać sok z cukrem, anyżem i kminkiem tak, aby cukier się rozpuścił. Ciepłym syropem zalać obrane z szypułek truskawki, odstawić na chwilę, aby przeszły smakiem syropu.

Ciasto: Do miski wlać mleko, żółtka, włożyć serek, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól. Całość delikatnie wymieszać trzepaczką. Ubić sztywną pianę z białek i dodawać ją stopniowo, małymi porcjami do ciasta, całość wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać ciasto łyżką i formować okrągłe placuszki. Smażyć minutę z każdej strony. Placuszki serwować  z truskawkami skropione syropem.

Źródło:

www.poradnikzdrowie.pl ,   www.climb2change.pl

. „Jedz truskawki – będziesz zdrowszy” Z. Zdrojewicz , N.  Bieszczad , P. Gąsior, A. Rogoza ,  „101 produktów dla zdrowia i życia” D. Grotto ,  „Zawartość substancji odżywczych w truskawkach w zależności od systemu uprawy ”  M.Rochalska , A. Orzeszko-Rywka , K. Czapla

Urszula E. Nowakowska

KPODR w Minikowie

 

Skip to content