Święta Zmartwychwstania Pańskiego to najważniejsze święto chrześcijańskie i tradycja każe je obchodzić z suto zastawionym stołem. Pisząc ten tekst wiemy już, że w tym roku wiele elementów tradycyjnych obchodów będzie wyglądać inaczej niż zwykle ze względu na pandemię wywołaną przez koronawirusa. Mamy nadzieję, że chociaż zjemy wielkanocne dania i doczekamy zdrowszych czasów. Czego sobie i Państwu życzymy.
Golonka wieprzowa w warzywach
Składniki: 2 golonki, 3 marchewki, 2 cebule, przyprawy według uznania.
Wykonanie: golonki pokroić na kawałki i zapeklować. Następnego dnia obsmażyć i włożyć do garnka. Dodać wodę i warzywa. Prużyć do miękkości.
Mariola Gorzechowska
KGW „Jezioranki”, Sołectwo Teodorowo
Soczyste danie
Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 40 dag marchwi, 20 dag starego chleba (bez skóry), 20 ml mleka, 2 jajka, 1 duża cebula, sól, pieprz, olej do smażenia.
Wykonanie: marchewkę utrzeć na tarce, chleb namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, po chwili dodać marchewkę. Smażyć wszystko razem, odcedzić chleb, dodać na patelnię, podsmażyć. Odstawić do ostygnięcia, wszystkie składniki wymieszać z mięsem mielonym. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety, zrobić pośrodku dziurkę wbić w środek jajko. Jajko posypać solą i pieprzem. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez 40 min.
Aneta Brzezińska, Tupadły
Pulpety w sosie
Składniki: ½ kg mięsa mielonego, cebula, jajko, bułka namoczona w mleku, przyprawy, sos dyniowo-pomidorowy.
Wykonanie: wymieszać mięso z bułką, jajkiem i startą cebulą. Doprawić do smaku. Uformować pulpety i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem i piec 30–40 min. Na wierzchu posypać startym serem i zapiec 5 minut.
Agnieszka Bedyk, Sumin
Paszteciki mięsne
Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki (np. tortowej), kostka drożdży, 4 jajka, ok. 1 szklanki mleka, kostka margaryny, ok. 2 łyżek cukru.
Farsz: ok. 1 kg karkówki bez kości, 2–3 cebule, sól, pieprz, sucha bułka.
Wykonanie: pokroić karkówkę na drobne kawałki (szybciej się piecze). Podsmażyć na oleju z cebulką. Później podlać wodą i dusić aż zmięknie. Co jakiś czas podlewać. Gdy już będzie miękka – odstawić, żeby wystygła. Zmielić w maszynce do mięsa, bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Gdyby farsz był za suchy dodać tłuszczyk z duszenia.
Wyrobić ciasto drożdżowe. Wsypać mąkę do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku + cukier (nie gorącym – bo zaparzą się drożdże i nie wyrośnie). Mąkę mieszać najpierw z jajami, powoli dodać rozczyn z drożdży i dalej mieszać, wyrabiać (najlepiej ręcznie). Do tego wlać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, dodać szczyptę soli.
Wyrobione ciasto podsypać leciutko z wierzchu mąką i przykryć ściereczką (odstawić na 30 min. do wyrośnięcia).
Następnie wałkować podłużne, nie za cienkie paski, nakładać wzdłuż farsz i zawijać w rulonik (jak na kopytka) i kroić w prostokąciki o długości 5–6 cm. Wszystkie posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku ok. 30 min. Podawać z czerwonym barszczem.
Beata Wiśniewska
KGW „Jezioranki”, Sołectwo Teodorowo
Jajka faszerowane
Składniki: jajka, grzyby pieczarki, cebula, pieprz, sól, majonez, musztarda.
Wykonanie: jajka ugotować, po wystygnięciu obrać i wyjąć żółtka. Grzyby usmażyć z cebulką – wystudzić. Zmieszać żółtka z pieczarkami, majonezem, musztardą. Nadziać białka farszem i udekorować majonezem. Może być rzodkiewka, szczypiorek.
Maria Niździńska, Tłuchowo
Rolada w galarecie
Składniki: 13 łyżeczek żelatyny, 600 ml wywaru z rosołu, sól, 2 łyżki octu, 6 jajek, 20 dag sera w plastrach, 15 cienkich plastrów szynki konserwowej.
Wykonanie: żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze. Doprawić solą i octem. Keksówkę z zaokrąglonym dnem posmarować żelatyną i wstawić do lodówki. Wywar zostawić do lekkiego stężenia. Jajka ugotować na twardo, obrać. Spód foremki wyłożyć plastrami sera. Na środku położyć jajka. Plastry szynki złożyć w harmonijkę i układać po obydwu stronach jajek. Powoli zalać tężejącym wywarem. Wierzch przykryć plastrami sera. Lekko docisnąć, aby ser był zamoczony w wywarze. Chłodzić około 6 godzin. Podawać pokrojone w plastry.
Ewa Dudzińska, Zbytkowo
Karkówka z warzywami
Składniki: 1 kg karkówki, przyprawa do karkówki, olej, ketchup, cebula, marchewka.
Wykonanie: karkówkę pokroić w plastry, zamarynować na noc w przyprawie do karkówki, następnego dnia ułożyć plastry w naczyniu żaroodpornym, polać olejem, na to dodać ketchup, plastry cebuli i startą marchew.
Piec w piekarniku pod przykryciem 2 godziny w temp. 180°C.
Daria Kuczkowska
Pierś z indyka
Składniki: 1 pierś z indyka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, ½ łyżeczki papryki ostrej, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, szczypta majeranku, 4 łyżki oleju oraz rękaw do pieczenia.
Wykonanie: pierś z indyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę ze wszystkich składników. Pierś z indyka natrzeć przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki na 2 godz. (można też pierś zamarynować wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc).
Po tym czasie pierś z indyka umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około godziny. Po tym czasie ostrożnie rozciąć rękaw i dopiekać jeszcze około 20 minut.
KGW ,,Swojskie babki’’, Czerskie Rumunki
Pasztet z kaczki
Składniki: kaczka, warzywa, bułka, mleko, 4 jajka, sól, pieprz, ostra papryka.
Wykonanie: kaczkę należy ugotować w warzywach, następnie obrać oddzielając mięso od kości. Mięso zmielić na maszynce do mielenie mięsa na drobnych ,,makowych’’ oczkach. Bułkę namoczoną w mleku również odcisnąć i zmielić. Dodać 4 jajka, sól, pieprz do smaku i wyrobić. Posypać zmieloną ostrą papryką. Piec w naczyniu żaroodpornym w temp. 150°C przez 2 godz. pod przykryciem.
Halina Tomaszewska, Kłobukowo
Sałatka warstwowa
Składniki: jajka, puszka kukurydzy, szynka konserwowa, ananas, ser, majonez.
Wykonanie: jaja ugotować, pokroić w kostkę, posmarować lekko majonezem. Kukurydzę odcedzić, położyć na jaja. Szynkę pokroić w kostkę i ułożyć na kukurydzy, posmarować lekko majonezem. Na szynkę ułożyć ananasa pokrojonego w kostkę. Ser zetrzeć na tarce i posypać na ananasa. Lekko posmarować majonezem.
Teresa Grzegorzewska, Tłuchowo
Sernik z brzoskwiniami
Składniki: 1 kostka margaryny, 3 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie: zagnieść z tego ciasto, podzielić na dwie części. Większą rozwałkować na blaszkę, mniejsza włożyć do lodówki
Składniki: 1 całe jajko, ½ kostki margaryny, 1 budyń śmietankowy, cukru do smaku.
Wszystkie te składniki utrzeć.
Dodać do tego ser i utrzeć. Masę serową wyłożyć na blachę wylepioną ciastem, na to ułożyć brzoskwinie. Z 5 białek ubić pianę na sztywno, dodać 1 szklankę cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Pianę wyłożyć na brzoskwinie i zetrzeć resztę ciasta z lodówki. Piec przez około godzinę w temp. 180°C. Posypać wystudzone ciasto cukrem pudrem.
Beata Słabowska, KGW Kłobukowianie
Babka cytrynowa
Składniki: 6 jaj (4 żółtka, 2 całe), 20 dag mąki, 20 dag masła, 15 dag cukru, 1 łyżeczki aromatu cytrynowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie: masło utrzeć dodając stopniowo po jednej łyżce cukru i po jednym żółtku, dodać łyżkę mąki. Na koniec ubić pianę z białek i lekko wymieszać. Foremkę wysmarować olejem, wysypać bułką tartą i wstawić do pieca na 45 min.
Teresa Kostrzewska, Zaduszniki
Przepisy zebrała
Magdalena Włodarska-Kasiuk
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Fot. W. Alabrudziński
zdjęcia zostały wykonane podczas
Festiwalu Smaku w Wielgiem