Czerwcowe kulinaria

W czerwcu stragany na targowiskach uginają się od kolorowych warzyw i owoców. Warto się tam wybrać i z zakupionych produktów wyczarować pyszne sezonowe dania. Poniżej przedstawiam kilka propozycji.

Sałatka z bobem

Składniki: 50 dag młodego bobu, 2 nieduże ogórki zielone, 1 papryka czerwona, mała cebula, 3–4 łyżki majonezu, 2–3 ząbki czosnku, po 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku, pieprz, sól.

Wykonanie: warzywa umyć. Bób ugotować, wystudzić i obrać ze skórki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać. Paprykę i ogórki pokroić w paski. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sałatka z bobem (Fot. przyslijprzepis.pl)

Zupa z pokrzyw

Składniki: 3 garści świeżo zerwanych liści pokrzyw, 1 por, 4 marchewki, 4 ząbki czosnku, 4–6 łyżek zielonej lub czerwonej soczewicy, 1,5 l bulionu warzywnego, kwaśna śmietana, 1 łyżka masła klarowanego, koper, natka pietruszki, sól, świeżo mielony pieprz, opcjonalnie jajko na twardo.

Wykonanie: liście pokrzyw umyć i pokroić (w rękawiczkach). Pora i czosnek posiekać, marchewki pokroić w plastry/kostkę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić pora i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać marchew i soczewicę. Całość zalać bulionem. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować około 25 minut. Zupę podawać ze śmietaną, świeżymi ziołami i ewentualnie jajem na twardo.

Racuszki z twarogu i kaszy jęczmiennej z miętą i wiśniami

Składniki: 200 g tłustego niemielonego twarogu, 150 g mielonego twarogu, 3 jaja, 150 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, szczypta kardamonu, 4 łyżki cukru, 6 łyżek mąki pszennej (oraz niewielka ilość do podsypania), olej do smażenia, 250 g wiśni, 3 łyżki miodu gryczanego lub innego, 1 pęczek mięty, 5 łyżek cukru pudru, 200 g gęstej kwaśnej śmietany.

Wykonanie: niemielony ser dokładnie pokruszyć i wymieszać z mielonym. Dodać jajka, ugotowaną kaszę, kardamon i cukier. Dodać mąkę i wyrobić ciasto. Na stolnicy wysypanej mąką formować małe placuszki. Od razu smażyć na rozgrzanym oleju.

Wiśnie wydrylować (mogą być mrożone) i smażyć na miodzie przez 4 minuty, na końcu dodać drobno posiekaną miętę. Usmażone racuszki posypać cukrem pudrem. Na wierzch wyłożyć wiśnie. Podawać z kwaśną śmietaną.

Racuszki twarogowe (Fot. okolicepalnika.pl)

Beza z kremem z kwiatów czarnego bzu

Składniki: 125 g białka z jajek (w temperaturze pokojowej), 200 g drobnego cukru, szczypta soli, 500 g mascarpone, 500 ml śmietany 36%, 100 ml syropu z kwiatu czarnego bzu, 10 kiwi (lub inne owoce), sok z jednej cytryny, dowolne owoce sezonowe lub kwiaty jadalne.

Wykonanie: do białek dodać szczyptę soli. Ubijać na najwyższych obrotach miksera, a pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę z pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 140°C przez 1 godzinę. Mascarpone wymieszać ze śmietaną i ubić. W tracie ubijania dodawać syrop z kwiatu bzu. Kiwi pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i syropem z kwiatu bzu. Na wystudzoną bezę wyłożyć krem, rozłożyć kiwi, polać syropem z owoców kiwi. Całość udekorować owocami sezonowymi lub jadalnymi kwiatami.

Sernik z rabarbarem i kruszonką

Składniki na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 220 g zimnego masła, 1 szklanka jasnego miałkiego brązowego cukru, 1 duże jajko, 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, szczypta soli.

Składniki na masę serową: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, 250 g serka mascarpone, 3 duże jajka, ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy (lub aromatu), 3 łyżki mąki pszennej.

Ponadto: 600 g rabarbaru, pociętego w kostkę (łodyg nie obierać).

Wykonanie: mąkę przesiać, dodać zmielone orzechy i masło. Posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto jak na kruszonkę (można użyć malaksera). Wsypać do naczynia i przykryć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30–60 minut.

Formę o wymiarach 23–30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać na dno blaszki. Dokładnie wylepić ciastem spód. Podpiec w temperaturze 180°C przez 15–18 minut lub do lekkiego zrumienienia.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki na masę serową zmiksować tylko do połączenia składników. Masę serową przelać na podpieczony spód, na nią wyłożyć rabarbar, następnie na wierzch wysypać resztę kruchego ciasta w postaci kruszonki.

Ciasto piec w temperaturze 170°C przez około 50–60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Sernik z rabarbarem i kruszonką (Fot. przyslijprzepis.pl)

Milena Gawrońska, KPODR

 

Opracowano na podstawie:

– Grzymska M., Nicewicz-Kosińska J., Przepisy czytelników, Prószyński i s-ka, Warszawa, 1999,

– Maciąg A. Dom pełen miłości, Otwarte, Kraków, 2021

– Polan A., Polana smaków, Edipresse Kolekcjw sp. z o.o., 2019,

– Okrasa K., Kuchnia Polska, Lidl,

– mojewypieki.com.

Skip to content