Wielkanocne ucztowanie

Wielkanoc to święta, gdzie na polskich stołach od pokoleń królują jajka, żurek i biała kiełbasa. Może warto w tym roku spróbować innych potraw, inspirowanych tradycyjną polską kuchnią? Poniżej przedstawiam kilka propozycji. Wesołego Alleluja!

Jaja w sosie tatarskim (źródło: www.mojegotowanie.pl, fot. A. Rogalski)

 

Jajka w sosie tatarskim

Składniki: 5–6 jajek, 2 średnie ogórki konserwowe, mały słoik pieczarek marynowanych, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18%, 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon lub delikatesowej, sól, pieprz, opcjonalnie 1 ząbek czosnku, świeży koperek do dekoracji.

Wykonanie: jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić na połowę. Ogórki i pieczarki pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. W naczyniu wymieszać ogórki, pieczarki, szczypiorek, majonez, musztardę, śmietanę i ewentualnie czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Porcję sosu wyłożyć na jajka, posypać szczypiorkiem i udekorować koperkiem.

Gołąbki duszone w sosie z żuru

Składniki: ½ szklanki suszonych grzybów, 1 szklanka wody, 1 mała kapusta, 1 cebula, olej, 1 szklanka ryżu, 2 szklanki wody.

Sakiewka przypraw: 4 świeże lub suszone liście laurowe, 4 ziarna angielskie, 4 ziarna pieprzu, 2 ziarna jałowca.

Sos: 1 szklanka żuru, 2 szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżka syropu klonowego.

Do dekoracji: pietruszka i świeżo zmielony czarny pieprz.

Wykonanie: w dużym garnku zagotować i osolić wodę. Suszone grzyby zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na 15 minut. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do garnka i gotować 3–5 minut. Po kilku minutach wyjmować miękkie liście. Czynność powtarzać aż do wyczerpania liści.

Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na oleju. Namoczone grzyby dokładnie odcisnąć, drobno posiekać i dodać do cebuli. Wszystkie przyprawy zawinąć w kawałek gazy i związać sznurkiem w sakiewkę.

Do podsmażonej cebuli wsypać ryż i zamieszać. Następnie dodać płyn z moczenia grzybów, 1 szklankę wody, sporą szczyptę soli oraz sakiewkę przypraw. Gotować pod przykryciem przez 15–20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.

W małym garnku zagotować składniki sosu. Gotować bez przykrycia przez 2–3 minuty i zdjąć z ognia.

Na każdym liściu przyciąć grubą łodygę. Łyżką nakładać farsz grzybowy, zawijać w gołąbka i mocno ścisnąć. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiekać przez 15–20 minut. Podawać z posiekaną pietruszką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Wielkanocny pasztet koperkowy (jarski)

Składniki: 1 cebula, pęczek szczypioru, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, 2 liście laurowe, 2 całe ząbki czosnku, 2 szklanki białej fasoli, ugotowanej lub z puszki, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, ½ szklanki prażonych i zmielonych pestek dyni, 1/3 szklanki oleju roślinnego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 pęczek koperku, sól, czarny pieprz, bułka tarta, olej do smażenia i wysmarowania formy.

Wykonanie: na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Cebulkę pokroić w pióra i smażyć razem ze wszystkimi przyprawami, czosnkiem i szczypiorem przez 5 minut. Wyjąć ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.

Piekarnik rozgrzać do 200°C. W naczyniu połączyć wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Foremkę wysmarować olejem i dokładnie wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy, wyrównać i zapiekać przez 40–45 minut.

Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Podawać z chrzanem lub żurawiną.

Kantyczka (źródło: www.przyslijprzepis.pl)

Kantyczka

Składniki: 2,5 szklanki mąki, 375 g margaryny lub masła, 8 jaj, 2 szklanki cukru pudru, ½ szklanki maku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mąki, 2 paczki okrągłych biszkoptów, dżem morelowy lub porzeczkowy, sól.

Wykonanie: formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą cukrowo-jajeczną. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a do trzeciej 2 łyżki mąki. Na dno formy wyłożyć równomiernie, kolejno: ciasto makowe, biszkopty, cienką warstwę dżemu, ciasto kakaowe, biszkopty, resztę dżemu, ciasto białe.

Piec w temperaturze 180°C, przez około 40 minut lub do czasu aż się zrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić. Dowolnie udekorować.

Babka z gotowanych pomarańczy

Składniki: 2 małe pomarańcze z cienką skórką, najlepiej ekologiczne (ok. 200 g pulpy pomarańczowej), 125 g roztopionego masła, 200 g drobnego cukru do wypieków, 3 duże jajka, 240 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańcze dokładnie umyć i włożyć do niewielkiego garnka (w całości). Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut, aż pomarańcze zmiękną. Czasu gotowania nie należy zbytnio przedłużać, by pomarańcze nie pękły. Wyjąć i wystudzić. Pomarańcze przekroić i usunąć pestki. Włożyć do wyższego naczynia i zmiksować na gładką masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Formę do babki o pojemności                                         2,1 litra dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.

Do naczynia wbić całe jajka i dodać cukier. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, błyszczącej piany (około 10–15 minut). Do masy jajecznej dodać pulpę z pomarańczy i dokładnie ubić. Nie przerywając ubijania, strużką wlewać roztopione masło (może być ciepłe). Zaprzestać ubijania. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników.

Piec w temperaturze 170°C przez około 50–55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy, a następnie wyłożyć na metalową kratkę i całkowicie wystudzić. Babkę polukrować i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową, najlepiej domową.

Lukier pomarańczowy: 1 szklanka cukru pudru, 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki – dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty – dolać soku lub wody.

Milena Gawrońska, KPODR

Opracowano na podstawie:

– poprostupycha.com,

– mojewypieki.pl,

– canalpluskuchnia.pl,

– przepisy własne.

Skip to content