Wszyscy bawią się wspaniale…
Podczas wspólnych spotkań na stołach dominują proste, a zarazem smaczne dania: sałatki, różnego rodzaju przekąski i słodkości. Poniżej przedstawiam kilka przepisów na karnawałowe smakołyki.
Krakersy serowe
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, ½ szklanki sera typu parmezan startego na grubych oczkach, ½ szklanki zimnej wody, 50 g zimnego masła, 1 łyżka suszonego oregano, suszona słodka papryka do posypania gotowych krakersów, szczypta soli.
Wykonanie: wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkować (1 mm). W razie potrzeby ciasto podsypać mąką. Wycinać kwadraty, trójkąty lub inne kształty. Piec w temperaturze 220°C przez 7 minut z funkcją termoobiegu lub do zrumienienia. Po upieczeniu posypać czerwoną papryką. Podawać samodzielnie lub z różnymi sosami.
Wytrwane babeczki
Składniki: 210 g mąki pszennej, 70 g mąki gryczanej, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g szynki drobno pokrojonej, 50 ml mleka, 3 jaja, 100 g suszonych pomidorów, 100 ml zalewy z pomidorów, 150–200 g sera „Bursztyn” lub innego dojrzewającego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego tymianku.
Wykonanie: do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ser zetrzeć na tarce, szynkę i pomidory pokroić w kostkę lub paski, czosnek drobno posiekać. Wszystko dodać do mąki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać zalewę z suszonych pomidorów i mleko, ciągle ubijając. Masę jajeczną przelać do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszać. Jak najszybciej masę przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 20–25 minut.
Kanapki ze śledziem
(Przepis Marty Borowicz, danie wyróżnione w konkursie kulinarnym pn.: „Ziemniak w kuchni Fusion” podczas targów „Barwy Lata – Dary Jesieni” w 2024 roku)
Składniki: ziemniaki ugotowane w mundurkach, filety śledziowe a’la matias, 2 białe cebule, świeży koperek, pieprz kolorowy, 2 łyżki masła, sok z cytryny, ½ szklanki octu winnego, mleko, woda, 150–200 g suszonej żurawiny, po 1 płaskiej łyżeczce cukru i majeranku, majonez, 2–3 łyżki oliwy lub oleju
Wykonanie: śledzie wymoczyć w mleku lub wodzie przez min. 1 godzinę. Jedną cebulę pokroić w piórka i zalać wrzątkiem na około 5 minut. Odcedzić i zalać marynatą (½ szklanki octu winnego, ¼ szklanki wody, łyżeczka cukru, majeranek, oliwa lub olej). Cebulę marynować przez minimum godzinę. Żurawinę zalać wrzątkiem i pozostawić do napęcznienia. Ostudzone ziemniaki pokroić na plastry i podsmażyć z dwóch stron na maśle. Drugą cebulę obrać i pokroić na krążki. Na plastrach ziemniaka układać śledzia i marynowaną cebulę. Na koniec udekorować krążkami ze świeżej cebuli, rozetką z majonezu i gałązką koperku.
Kanapki ze śledziem (Fot. M. Gawrońska)
Sałatka karnawałowa
Składniki: makaron orzo (pszenny w kształcie ryżu), ananas z puszki, majonez, pierś z kurczaka, czerwona papryka, sól, pieprz, przyprawa curry, świeża pietruszka.
Wykonanie: ugotować makaron, wystudzić. Pierś z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą curry. Pozostawić na min. pół godziny. Ananasa odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w kostkę. Mięso usmażyć na złoty kolor, przestudzić. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.
Sałatka karnawałowa (Fot. gotujzcukiereczkiem.pl)
Faworki z mascarpone
Składniki: 6 żółtek, 1 łyżka cukru pudru, szczypta soli, 250 g serka mascarpone, 1 łyżka wódki, ok. 350 g mąki pszennej, tłuszcz do smażenia.
Wykonanie: żółtka z solą i cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Dodać alkohol i mascarpone, miksować jeszcze 1–2 minuty do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę, nie przerywając miksowania. Jeśli mikser już nie daje rady to wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto rozwałkować cienko na duży prostokąt. 1/3 część ciasta złożyć ku środkowi. Następnie złożyć dolną 1/3 część ciasta tak, aby przykryła tę górną. Ciasto odwrócić o 90 stopni. Złożone ciasto ponownie rozwałkować na duży prostokąt i złożyć tak jak wcześniej. Czynność tę powtarzać kilka – kilkanaście razy. Takie składanie ciasta ma na celu jego napowietrzenie. Dzięki temu ciasto będzie lekkie i smaczne z charakterystycznymi bąbelkami. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3–4 części. Pracujemy z jedną częścią, a pozostałe trzymamy w tym czasie zawinięte w folię w lodówce.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować (im cieniej, tym lepiej) i kroić najpierw w długie, a potem mniejsze paski. W każdym pasku zrobić nacięcie i przekładać jeden koniec paska przez środek. W ten sposób uformować wszystkie faworki.
Rozgrzać tłuszcz (175°C). Faworki smażyć partiami na rumiano z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Faworki z mascarpone (Fot. Pixabay.com/pl)
Sernik z musem czekoladowo-kawowym
Składniki/Spód: 160 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych, 30 g masła roztopionego. Masa serowa: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego (zmielonego trzykrotnie), 250 ml śmietanki kremówki 36%, 3 duże jajka, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 3 łyżki mąki pszennej. Mus czekoladowo-kawowy: 4,5 g (1,5 łyżeczki) żelatyny w proszku, 1,5 łyżki wody, 250 g mlecznej czekolady, 550 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej, 2 łyżki likieru Amaretto, 5 łyżeczek kawy naturalnej – zmielonej (lub mniej, wedle uznania).
Wykonanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciastka i masło umieścić w misie malaksera i zmiksować do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera – ciastka umieścić w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich dokładnego pokruszenia, na końcu połączyć z roztopionym masłem.
Spód od tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka i dokładnie wyrównać. Podpiec w temperaturze 175°C przez około 12 minut lub do zrumienienia. W naczyniu umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować lub wymieszać tylko do połączenia składników, by zbytnio nie napowietrzyć masy. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 150°C przez około 45 minut. Kąpiel wodna polega na tym, że na spód piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne bądź blachę zalaną wrzątkiem.
Powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Czekoladę posiekać. W małej miseczce zalać żelatynę zimną wodą, następnie wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. 180 ml śmietanki kremówki podgrzać, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie od razu dodać czekoladę, mieszając do rozpuszczenia. Dodać zmieloną kawę, likier i wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej.
W naczyniu ubić pozostałą schłodzoną śmietankę kremówkę (370 ml). Do przestudzonej (ale wciąż płynnej) masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietanki, delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietanki i wymieszać, uważając by piana nie „siadła”.
Gotowy mus przełożyć na sernik i wyrównać. Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Udekorować rozetkami z bitej śmietany lub ozdobami czekoladowymi.
Sernik z musem czekoladowo-kawowym (Fot. mojewypieki.com)
Milena Gawrońska, KPODR
Opracowano na podstawie:
– kuchniaskowrona.com,
– mojewypieki.com,
– Marta Borowicz,
– przepisy własne.