Na upalne dni…

Tegoroczne lato zaskakuje nas rekordowymi wartościami na termometrze. Taka pogoda w ogóle nie zachęca do gotowania skomplikowanych i czasochłonnych potraw. Warto w te gorące dni przejść na dania lekkostrawne i orzeźwiające. Poniżej przedstawiam kilka propozycji.

Ziołowa cukinia z patelni

Składniki: 3 młode cukinie, zioła prowansalskie, sól, pieprz, suszony czosnek, olej lub oliwa z oliwek.

Wykonanie: cukinie umyć i pokroić w grubszą kostkę lub pół-plastry. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cukinię, przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Smażyć bez przykrycia przez kilka minut (cukinia powinna pozostać chrupiąca). Często mieszać, doprawić czosnkiem. Sprawdzi się jako dodatek do dań głównych lub składnik sałatek.

Makaron z pomidorkami koktajlowymi, bazylią, czosnkiem i oliwą

Składniki: makaron spaghetti lub linguine, różnokolorowe pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, natka pietruszki, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek, ser parmezan, pecorino, grana padano lub inny twardy dojrzewający.

Wykonanie: pomidorki umyć i przekroić na połowę, zioła opłukać pod bieżącą wodą i drobno posiekać. Makaron ugotować al dente. Odcedzić (nie przelewać zimną wodą). Do gorącego makaronu wlać kilka łyżek oliwy i wrzucić resztę składników. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i serem.

Sałatka z pomidorów z ziołami i jogurtem naturalnym

Składniki: 3 świeże pomidory, 150 ml gęstego jogurtu naturalnego, natka pietruszki, koperek, szczypiorek lub mała cebula, sól, pieprz, sok z cytryny.

Wykonanie: pomidory* pokroić w ćwiartki lub mniejsze kawałki, zioła drobno posiekać. Włożyć do miski, dodać zioła, przyprawić solą, pieprzem i cytryną do smaku. Na końcu dodać jogurt. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z pieczywem.

*pomidory można sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.

Sos pomidorowo-śliwkowy

Składniki: 2 kg pomidorów, 1 kg śliwek węgierek, 50 dag cebuli, sól, cukier, mielony pieprz i papryka, kilka ząbków czosnku.

Wykonanie: pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do garnka i chwilę dusić pod przykryciem. Dodać posiekaną cebulę i dusić aż zmięknie. Zmiksować. Śliwki umyć, wydrylować, włożyć do garnka i dusić do momentu aż się rozpadną. Zmiksować. Tak przygotowane przeciery połączyć i doprawić przyprawami i czosnkiem. Odparować do zgęstnienia (ok. 1/3). Gorący sos wkładać do wyparzonych słoików, odwrócić. Można też zapasteryzować.

Cytrynowe muffinki z cukinią

Składniki na 10–12 sztuk: 250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu, szczypta soli, 2 duże jajka, 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego, 150 g drobnego cukru do wypieków, 125 ml (pół szklanki) kwaśnej śmietany 12%, świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny, 230 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach. Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru, skórka otarta z 1 cytryny, 3–4 łyżki soku z cytryny.

Wykonanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kardamon, sól – wymieszać, przesiać i odłożyć. Cukinie umyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach (z dużej cukinii usunąć pestki), nie odsączać.

Muffinki cytrynowe (Fot. pixabay.com/pl)

W osobnym naczyniu lekko roztrzepać rózgą kuchenną jajka, olej, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Dodać startą cukinię i krótko wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto, do ¾ wysokości. Babeczki z cukinią piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Składniki lukru umieścić w miseczce i rozetrzeć do gładkości grzbietem łyżki. W razie konieczności, jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać odrobinę soku, a jeśli zbyt rzadki dosypać pudru. Polukrować babeczki.

Sernik limonkowy/cytrynowy na zimno

Składniki na spód: 160 g ciastek owsianych, 40 g roztopionego masła. Masa serowa: 250 ml jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej, 250 g

serka mascarpone, w temperaturze pokojowej, pół szklanki cukru pudru, sok i skórka otarta z 1 niewoskowanej limonki/cytryny, 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%,  10 g żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki) + 50 ml wody.

Wykonanie: ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera – ciastka umieścić w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu połączyć z roztopionym masłem.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, lekko przyklepać dłońmi i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Niewoskowaną limonkę/cytrynę umyć, wyparzyć, otrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok. Odłożyć.

W naczyniu umieścić jogurt grecki, serek mascarpone, cukier puder, skórkę i sok z limonki. Zmiksować (końcówkami miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.

Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietankę kremówkę. Ubić na sztywno. Dodać ją do masy serowej w dwóch turach i delikatnie wymieszać.

Sernik limonkowy na zimno (Fot. M. Gawrońska)

Na spód wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc.

Przed podaniem sernik ozdobić otartą skórką z limonki/cytryny.

Szarlotka z papierówek

Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła, 4 żółtka z dużych jajek, 50 g drobnego cukru do wypieków, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 45 ml zimnego mleka.

Masa jabłkowa: 2 kg jabłek papierówek lub innych, 30 g masła, pół szklanki cukru, 3 łyżeczki zmielonego cynamonu, 2 łyżki bułki tartej, cukier puder do oprószenia.

Wykonanie: mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki na kruche ciasto i szybko zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 równe części, każdą z nich lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, a następnie schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Jabłka na szarlotkę umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, pokroić w grubsze plasterki. Dodać do smaku cukier i mielony cynamon, wymieszać. Na rozgrzanej głębokiej patelni roztopić masło, następnie wrzucić jabłka z cukrem i cynamonem, wymieszać i podsmażyć, do zmięknięcia jabłek. Odstawić do wystudzenia. Przygotować formę o wymiarach 20 x 30 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Wyjąć z lodówki jedną schłodzoną część kruchego ciasta. Odrywać z niego małe kawałki i wykładać nim spód formy, kawałek przy kawałku. Przyklepać i podpiec przez około 10–15 minut w temperaturze 180°C lub do lekkiego zrumienienia ciasta. Wyjąć z piekarnika, jeszcze gorący spód posypać bułką tartą, by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na bułkę tartą wyłożyć nadzienie jabłkowe i pozostałe kruche ciasto, w taki sam sposób, jak na spód – odrywając małe kawałeczki ciasta i spłaszczając je między palcami.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50–60 minut do złotego koloru ciasta. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, następnie oprószyć cukrem pudrem.

Kawa mrożona

Składniki: 200 ml ulubionej kawy (może być rozpuszczalna lub tradycyjnie zaparzona bez fusów) 100 ml zimnego mleka, kilka kostek lodu, opcjonalnie lody waniliowe lub śmietankowe.

Kawa mrożona (Fot. pixabay.com/pl)

Wykonanie: kawę zaparzyć, wystudzić, dodać lód. Delikatnym strumieniem wlać zimne mleko. Na górze udekorować lodami.

Milena Gawrońska, KPODR

Opracowano na podstawie:

– beszamel.se.pl,

– mojewypieki.com,

– Z. Skrodzka, „Kompoty, marynaty, dżemy”, Warta, Warszawa, 1985,

– przepisy własne.

Skip to content