Praca w polu podczas żniw, kiedy jeszcze kosiło się kosą i sierpami, nie należała do lekkich. Skwar, spiekota, pył i kurz. I tylko siła rąk. Jakże ważny był wtedy posiłek, który miał wzmocnić nadwątlone siły. Prosty i szybki w wykonaniu, jednocześnie pożywny, bo robota w polu do zmierzchu.
28 sierpnia w Kruszynie pod Włocławkiem województwo kujawsko-pomorskie świętowało dożynki. Jeśli dożynki to i konkurs na najlepszą potrawę żniwną. Zarząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego wraz z Departamentem Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego zorganizował konkurs pt. „Kwaśne i przaśne potrawy żniwne” dla Kół Gospodyń Wiejskich z obszaru województwa kujawsko-pomorskiego. Celem konkursu była identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego związanego z okresem żniw, zgromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach regionalnych serwowanych w poszczególnych regionach podczas żniw oraz promowanie i wykorzystanie lokalnych zasobów do budowania marki kulinarnej województwa kujawsko-pomorskiego. Główne kryteria oceny zgłoszonych potraw to: dobór oraz walory smakowe, walory estetyczne i sposób ekspozycji, przygotowanie potraw w oparciu o tradycje kulinarne właściwe dla regionu reprezentowanego przez Koło Gospodyń Wiejskich oraz dobór strojów uczestników konkursu. Kandydatów do miana najlepszej potrawy żniwnej zgłosiło 9 Starostw Powiatowych. Wśród zgłoszeń przeważały zupy, ale nie zabrakło mięsiwa i ryb.
Konkursowe potrawy żniwne:
Zupa wiśniowa – KGW ze Szczuplinek, powiat wąbrzeski
Szturchoty i mleko w kawałkach – KGW w Czołówku, powiat radziejowski
Zupa szczawiowa z jajkiem– KGW w Konecku, powiat aleksandrowski
Zupa Zagraj – KGW w Sumowie, powiat brodnicki
Peklówka żniwna – KGW w Kruszynie, powiat włocławski
Pstrąg w zielonym sosie z Gostycyna – KGW z Gostycyna, powiat tucholski
Ślepy śledź z ziemniakami w łupinach – KGW Olszowice, powiat inowrocławski
Pasztet z sarniny z żurawiną i sałatką leśną – KGW Słup, powiat grudziądzki
Żeberka kwaśnej Aliny – KGW Rafa z Dąbrowy Chełmińskiej, powiat bydgoski
Komisja konkursowa po degustacji i obradach wytypowała laureatów:
I miejsce Szturchoty i mleko w kawałkach – szturchane to nic innego jak, nieodzowne na Kujawach, kartofle okraszone skwarkami oraz kawałkami mięsiwa z zsiadłym mlekiem, które jak dobrze zsiądzie to nożem trzeba kroić, stąd mleko „ w kawałkach”.
Laureatka II miejsca to Zupa wiśniowa– potrawa lekka, z sezonowych owoców z pszennymi kluskami gotowanymi bezpośrednio w zupie, bez goździków, zaciągnięta słodką śmietaną.
III miejsce – Ślepy śledź z ziemniakami w łupinach , a raczej jego namiastka ( dlatego ślepy, ze względu na małe ilości, których trzeba się doszukiwać w śmietanie) w orzeźwiającej , chłodnej śmietanie z dodatkiem cebuli i jabłka oraz dobieranymi ziemniakami gotowanymi w łupinach.
Kolejne IV miejsce przypadło kwaśnej i przaśnej Zupie szczawiowej z jajkiem, zabielanej śmietaną i mąką.
Grono laureatów zamyka potrawa dobrze znana na Kujawach, do dzisiaj sporządzana – Peklówka żniwna czyli różne części przerobionego świniaka w wekach: golonka, boczek czy biała kiełbasa, zatopione w aromatycznej galaretce lub w smalczyku.
Potrawy prezentowano na stoiskach powiatowych. Degustacji potraw uroku dodawały: swojskie zastawy , snopki siana, polne kwiaty i przaśne obrusy; piękne wianki na głowach Pań, czerwone trzewiki i regionalne hafty na strojach.
FOTORELACJA:
Urszula E. Nowakowska
K-PODR w Minikowie