„Diabeł najczęściej tkwi w szczegółach”, dlatego oprócz serca, które wkładać należy we wszystko co robimy, dobrze jest znać tajniki, dzięki którym potrawy będą odpowiednio wyglądać i smakować, w domu roznosić się będą tylko smakowite zapachy, a po wigilijnej kolacji nie będziemy musieli rozstawać się z naszym ulubionym obrusem.
Rubinowy kolor wigilijnego barszczu
Barszcz należy gotować krótko i na małym ogniu – aż warzywa zmiękną, pilnować, aby nie wrzał. Pod koniec gotowania można wrzucić surowego buraka, pokrojonego w kawałki, który odda sok i kolor.
- barwę barszczu podkreśli odrobina octu lub soku z cytryny dodana pod koniec gotowania
- stosunek ilości buraków do wody powinien wynosić ok. 1 kg buraków na 2 litry wody
- barszczu po doprawieniu nie zagotowujemy, a przed podaniem jedynie mocno podgrzewamy
- smak zupy wzbogacimy dodaniem pod koniec gotowania nieobranych połówek jabłka ,bez pestek
Plama po barszczu
- materiał z plamą polać wrzątkiem, potem płukać w zimnej wodzie mokrą plamę po barszczu posypać dużą ilością soli kuchennej, natrzeć zabrudzenie poczekać aż powstała papka wsiąknie w obrus. Gdy sól zmieni kolor, zetrzeć ją i nasypać świeżą, powtarzać, aż sól wchłonie cały barszcz z plamy. Namoczyć plamę w bardzo zimnej wodzie (nigdy w ciepłej) na około 2 godziny, wyprać obrus w pralce
Plama po tłuszczu
- nasypać na plamę mąkę ziemniaczaną, pozostawić na kilka minut, a następnie wyczyścić szczotką lub wypłukać w wodzie. Mąkę ziemniaczaną można zastąpić talkiem lub sproszkowaną kredą
- polać plamy płynem do mycia naczyń, odczekać kilku minut i wyprać obrus w pralce
Plama po czekoladzie
- plamę posmarować masłem i polać wrzątkiem
Udane pierogi, czyli nie każda mąka do wszystkiego
- typ 450 (mąka tortowa) – idealna do pieczenia ciast lekkich takich, jak np. biszkopty i ciasta ucierane
- typ 500 (krupczatka) – zapewnia świetną konsystencję ciast kruchych i półkruchych
- typ 500 (wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania sosów i zup
- typ 500 (poznańska) – nadaje się na pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów
- typ 550 (luksusowa) – bardzo dobrze sprawdza się w wypieku ciasta drożdżowego i smażonego, np. do placków i blin
Gdy pierogi się rozklejają podczas gotowania
- ciasto nie może być zbyt rzadkie (za mało mąki, za dużo wody) i za cienko rozwałkowane
- brzegi pierogów posmarować wcześniej wodą lub białkiem i mocno przyciskać palcami lub widelcem, miejsce przy miejscu, jednocześnie robiąc falbanki.
- pierogi i uszka do barszczu można przygotować kilka dni, a nawet tygodni przed Świętami, surowe pierogi zamrozić na tacce, po zamrożeniu włożyć do torebki, przed podaniem ugotować bez rozmrażania. Można je przygotować także na świeżo – dwa dni przed Wigilią i ugotowane trzymać w lodówce
Mieszanie ciasta po dodaniu mąki
- Im dłużej mieszamy ciasto po dodaniu mąki, tym więcej wytrąca się glutenu. Przy ciastach i innych wyrobach cukierniczych(w przeciwieństwie do pieczywa) za duża ilość glutenu nie jest wskazana, ponieważ twardnieją. Zamiast trzepaczki lepiej użyć gumowej szpatułki.
Niechciane zapachy
Przed przybyciem gości zadbajmy nie tylko o pięknie nakryty stół oraz dekoracje
- dla pozbycia się przykrych zapachów wystarczy wysypać na brytfankę cukier, goździki i cynamon, wstawić na 200 stopni do piekarnika, po otwarciu piekarnika w domu będzie unosił się piernikowy zapach
- do rondelka nalać wodę i wstawić na gaz, do wody dodać ocet, plastry pomarańczy i goździki, ocet neutralizuje przykre zapachy, cytrusy i przyprawy korzenne oddadzą swój aromat
- naturalne pochłaniacze: pomarańcza nabita goździkami lub świeca w naczyniu z ziarnami kawy
Nie ma Świąt bez piernika, a jak piernik to przyprawa piernikowa- najlepiej własnoręcznie przygotowana
- przyprawa piernikowa -Wszystkie składniki zmielić w młynku, blenderze lub zetrzeć na tarce (gałka muszkatołowa), na 1 kg mąki dodać około 3 -4 łyżeczek przyprawy
- 40 g kory cynamonu (lub w proszku), 2 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżka goździków całych, 1 kulka gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki wyłuskanych ziaren kardamonu lub ½ łyżeczki mielonego kardamonu, 5 ziaren ziela angielskiego, 2-3 gwiazdki anyżku, 1 łyżeczka kopru włoskiego, 2 łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego, kilka ziaren pieprzu czarnego
- cukier waniliowy- przez tydzień trzymać 2 laski wanilii w słoiku z cukrem, mieszając od czasu do czasu. Jest to również sposób aromatyzacji cukru pudru do posypywania ciast i ciasteczek
Karp – ryba obowiązkowa w Wigilię
- ważny jest sam zakup karpia- najlepsza będzie sztuka o wadze do 1,5 kg
- kupuj młode karpie- nie pachną mułem
- aby pozbyć się zapachu mułu u większych ryb, należy przygotować zalewę z cebuli i mleka z dodatkiem przypraw korzennych, moczymy dzwonka czy filety w zaprawie od 24 do 48 godzin
- aby pozbyć się ości należy nacinać ryby co 3-4 milimetry od strony mięsa, co sprawi, że podczas smażenia małe ości wypłyną
- karpia kroimy od kręgosłupa, a nie od łba
- łby karpi można wykorzystać do przygotowania wywaru na żur lub zupę grzybową na kolejny dzień świąt
Ostatnia dobra rada
- życzenia SMS-owe możemy wysłać do bardzo mało znanych nam osób, chcąc wyrazić swój szacunek wyślij życzenia własnoręcznie napisane pocztą tradycyjną
- gdy kartka ma wydrukowane gotowe życzenia, ręcznie dopisz nagłówek i podpisz życzenia
- życzenia przez telefon komórkowy nie powinny być szablonowe, potraktuj adresata indywidualnie
- jeśli chcesz złożyć życzenia telefonicznie, zrób to w czasie świąt, nie wcześniej
Źródło:
www.styl.pl, www.kobieta.interia.pl, www.poezja-smaku.pl, www.kuchniaukrysi.blogspot.com, www.claudia.pl , wykorzystano rady S. Krajewskiego
Urszula E. Nowakowska
K-PODR Minikowo