Zdrowe nawyki żywieniowe

Nasza dieta i przyzwyczajenia żywieniowe mogą w znacznym stopniu wpłynąć na nasze zdrowie. Jest wiele produktów, które  wzmacniają nasz organizm, pomagają pokonać chorobę, jak i pozwalają szybciej wrócić do zdrowia.

Na mocny wzrok. Oczy potrzebują dwóch składników luteiny i zeaksantyny. Zabezpieczają plamkę żółtą przed uszkodzeniami oraz chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Substancji tych należy szukać m.in. w szpinaku, brokułach, papryce i żółtkach jaj.

Przy przekwitaniu. Niedobór naturalnych estrogenów można zastąpić fitoestrogenami z roślin. Najczęściej polecana jest soja. Podobnie działa też siemię lniane, które zawiera lignany, roślinne odpowiedniki estrogenów. W czasie przekwitania warto spróbować populanych teraz nasion chia, czyli szałwii hiszpańskiej. Przygotowany na bazie nasion chia i mleka deser wzmacnia również kości i serce. Zawiera kwasy omega-3 i wapń.

Ochrona przed nowotworami. W walce z komórkami rakowymi, ich rozwojem, ważne jest zarówno co się je, ale i czego należy unikać. Niekorzystnie wpływa spożywanie potraw i produktów z zawartością tłuszczy trans. Dlatego warto zrezygnować z przetworzonej żywności i dań typu fast food.

Dużą zawartość antyrakowych składników zawierają np.:

– Owoce jagodowe – pełne są antocyjanów, flawonoidów. To substancje wzmacniające odporność i chroniące nasze DNA przed uszkodzeniem. Dlatego warto spożywać borówki, jagody, żurawinę czy figi.

– Zielone warzywa – jak brokuł, brukselka i kapusta zawierają witaminy C, E, K i karotenoidy, które działają przeciwzapalnie i chronią przed wolnymi rodnikami.

– Rośliny strączkowe – fasola, groch, soja czy cieciorka zawierają dużo błonnika, izoflawony i fitoestrogeny. Składniki te mogą spowolniać namnażanie komórek nowotworowych.

– Czosnek, cebula, por – zawarte składniki działają przeciwzapalnie.

– Makrela, śledź, łosoś – tłuste ryby morskie są źródłem witaminy D i A, a jej niedobór wpływa na rozwój nowotworów, głównie jelita grubego, piersi czy pęcherza moczowego. Ryby zawierają kwasy omega-3, co zmniejsza reakcje zapalne i działa immunomodelująco.

Koktajl wzmacniający organizm

Wykonanie: zmiksować brokuł, szpinak, jabłko, banana i mleko, zapewniające źródło białka, witamin i minerałów. Można dodać też zielonego jęczmienia, który działa wzmacniająco.

Omlet z nadzieniem

Składniki: 300 g szpinaku, pęczek zielonych szparagów, ząbek czosnku, łyżka masła, 3 łyżki śmietany, 4 jaja, łyżka mleka, 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera, szczypta gałki, sól, pieprz.

Wykonanie: szpinak i szparagi umyć. Pokroić w kawałki szparagi, zblanszować ok. 4 minuty we wrzątku. Szpinak wraz z czosnkiem podsmażyć na maśle, dodać szparagi  i śmietanę, przyprawić. Jaja roztrzepać z łyżką mleka i wlać na rozgrzaną patelnie. Kiedy omlet się zetnie na połowę nałożyć nadzienie, następnie złożyć go na pół. Po zdjęciu na talerz posypać wiórkowanym serem.

Magdalena Włodarska-Kasiuk                                                                         

Skip to content