Poniżej przedstawiamy Państwu wybrane przepisy z XIII Festiwalu Smaku, który odbył się 6 czerwca w Pałacyku Gozdawa w Łochocinie.
Sernik na ciemnym spodzie
Składniki na ciasto: 250 g masła, 1 szklanka cukru, 3 szklanki mąki, 1 jajko, 2 łyżki kakao, pół opakowania proszku do pieczenia.
Masa serowa: 1 kg twarogu (zmielić lub z wiaderka), 4 jajka, 200 g masła, 1,5 szklanki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie: składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części (jedna powinna być większa od drugiej). Ulepić z nich kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 min.
Przygotowanie masy serowej: 4 żółtka utrzeć z 1,5 szklanki cukru, 200 g masła i opakowaniem cukru waniliowego na puszystą masę. Wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ciągle ucierając dodawać ser małymi porcjami. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno 4 białkami.
Ciasto wyjąć z zamrażalnika, większą cześć zetrzeć na tarce o dużych oczkach do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na to masę serową i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Ciasto musi stygnąć w lekko uchylonym piekarniku.
Koło Kobiet Bobrowniki
Torcik karmelowy
Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 1 kostka masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki gęstej śmietany. Zagnieść i podzielić na trzy placki. Upiec.
Krem: 1 szklanka mleka, ¾ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy – zagotować.
1 szklankę mleka + 3 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 żółtka rozrobić i wlać na gotujące się mleko. Ugotować masę budyniową. Zimny budyń utrzeć z kostką masła.
Dodatki: śmietana 36%, karmel, konfitura i owoce według uznania.
Wykonanie: upieczone placki przekładać kremem, konfiturą, karmelem, na wierzchu bita śmietana.
KGW Wichowo
Kaczka faszerowana
Składniki: 1 duża kaczka, 500 g mięsa mielonego, 200 g wątróbki drobiowej, 150 g żurawiny suszonej, 1 pęczek naci pietruszki, 4 jajka, 4 łyżki bułki tartej, pieprz, sól, jarzynka.
Wykonanie: z kaczki wyjąć kości, natrzeć solą, jarzynką, pieprzem (najlepiej zostawić na 24 godziny w przyprawach). Wątróbkę zmielić i dodać resztę składników. Doprawić według uznania. Nafaszerowaną kaczkę zszyć lub spiąć wykałaczkami. Piec według wagi (2 kg – 2 godz. w temp. 180°C) w rękawie lub naczyniu żaroodpornym.
KGW Wichowo
Szaszłyki mięsno-owocowo-warzywne
Składniki: 1 avocado, 1 cytryna, podsmażone kawałki z fileta kurczaka, 20 plastrów boczku wędzonego, suszone śliwki, suszone brzoskwinie, rzodkiewka, kabanosy, oliwki, ananas, marchewka podgotowana.
Wykonanie: boczkiem owinąć suszone śliwki i brzoskwinie, wszystkie warzywa i owoce pokroić w kostkę i nadziewać na patyczki do szaszłyków według uznania.
KGW Wichowo
Kulki mięsne z farszem grzybowym
Składniki: 1,5 kg schabu, garść grzybów suszonych, 1 kg pieczarek, 2 duże cebule, sól, pieprz, olej do smażenia, jajka, bułka tarta.
Wykonanie: schab pokroić na plastry i rozbić. Przygotować farsz. Przesmażyć cebulę z pieczarkami. Grzyby namoczyć na noc i ugotować do miękkości. Zmielić na maszynce do mięsa grzyby z pieczarkami i cebulą, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć farsz na rozbite kotlety i zwinąć w kulki. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu.
Sos czosnkowy
Składniki: szklanka jogurtu naturalnego gęstego, 2 łyżki majonezu, 4 średnie ząbki czosnku.
Wykonanie: czosnek posiekać drobno ostrym nożem na deseczce albo ząbki bez obierania przecisnąć przez praskę. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem na jednolitą masę, następnie dodać czosnek raz jeszcze dokładnie wymieszać. Sos schłodzić przynajmniej przez godzinę w lodówce.
Koło Kobiet Bobrowniki
Gołąbki z kaszą gryczaną
Składniki: 500 g mięsa mielonego, 1 torebkę kaszy gryczanej, jajko, kapusta biała, przyprawy: sól, pieprz, majeranek.
Wykonanie: kapustę sparzyć, obrać z liści, kaszę ugotować. Mięso wyrobić z jajkiem, kaszą i przyprawami. Farszem napełniać liście kapusty i zwijać. Układać warstwami w garnku, gotować bądź zapiekać w piekarniku. Podawać z sosem pomidorowym.
KGW Jagna
Pasztet z pestek dyni
Składniki: 300 g pestek dyni, warzywa białe i zielone, jak: seler, por, pietruszka, cebula, 2 łyżki siemienia lnianego, może być garść słonecznika, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 2 kromki czerstwego chleba razowego, przyprawy.
Wykonanie: pestki dyni zmielić i zalać gorącym wywarem z warzyw. Po 15 min. dodać czerstwy razowy chleb, zeszkloną cebulkę z czosnkiem zmielić oraz ugotowane wcześniej i zmielone warzywa. Wymieszać wraz z mąką kukurydzianą, siemieniem lnianym, solą, pieprzem i imbirem do smaku. Upiec.
KGW Jagna
Pasztet domowy z żurawiną
Składniki: 70 dag łopatki, 50 dag piersi z kurczaka, 80 dag boczku wieprzowego, 40 dag wątróbki drobiowej, pęczek włoszczyzny, 5 ziaren ziela angielskiego – do zagotowania, 5 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe, 2 sztuki cebuli, 3 ząbki czosnku, 3 jaja, 10 dag żurawiny.
Wykonanie: łopatkę i pierś ugotować z przyprawami. Boczek podsmażyć, wyłożyć do miski. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę i czosnek, wyjąć, na tym samym tłuszczu usmażyć wątróbkę. Wszystko razem przemielić 2 razy. Dodać jarzynkę, jajka, wyrobić ręką. Na końcu dodać żurawinę. Foremkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, w tak przygotowaną przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120°C na około godzinę.
KGM Sąsiadki Lipno
Carpaccio z buraków
Składniki: kilka buraków czerwonych, ser feta, garść orzechów włoskich, garść rukoli, oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz.
Wykonanie: buraki w całości upiec w folii aluminiowej ok. 1 godz. w piekarniku. Orzechy posiekać i przesmażyć na suchej patelni. Wystudzić. Na półmisku rozłożyć rukolę, obrać buraki, pokroić cieniutko i ułożyć na rukoli. Polać octem balsamicznym, oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Na wierzch rozkruszyć fetę i posypać orzechami.
KGW Popowo
Soczysta papryka
Składniki: 5 sztuk papryki czerwonej, 5 ząbków czosnku, oliwa, 1 opakowanie sera feta.
Wykonanie: paprykę umyć, polać odrobiną oliwy i włożyć do nagrzanego piekarnika razem z trzema ząbkami czosnku na 15–20 minut. Jak zacznie pękać skórka na papryce wyjąć z piekarnika i obrać, następnie pokroić na mniejsze części, polać oliwą i posypać resztą pokrojonego czosnku i pokrojoną fetę.
Stowarzyszenie Krzyżówki
Przygotowała: Magdalena Włodarska-Kasiuk
Kujawsko-Pomorski
Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Fot. udostępnione przez LGD
wykonał W. Alabrudziński