Klaster żywności w Polsce -Ewaluacja Inicjatyw Dotyczących Zrównoważonej Żywności

Klaster żywności organicznej w Polsce -Ewaluacja Inicjatyw Dotyczących Zrównoważonej Żywności

(Food Cluster in Poland – Evaluation of Sustainable Food Initiatives)

 

W dniu 06.04.2018r. na SGGW w Warszawie odbyło się pierwsze spotkanie dotyczące projektu finansowanego przez Fundację Axel och Margareta Ax: son Johnson, realizowanego przez Szwedzki Instytut Badań Biodynamicznych (Swedish Biodynamic Research Institute). 

W spotkaniu udział wzięli: 

  • Artur Granstedt, Eva Johansson- Szwedzki Instytut Badań Biodynamicznych, Swedish Biodynamic Research Institute
  • Ewa Rembiałkowska, Renata Kazimierczak- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
    w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
  •  Józef Tyburski- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  •  Jarosław Stalenga, Jerzy Kopiński- Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy
  •  Justyna Lesiewicz- Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

 

Celem międzynarodowego projektu znalezienie dodatkowych metod edukacji, doradztwa, prowadzenia działań marketingowych, zidentyfikowanie przeszkód i wskazanie sposobów ich rozwiązania a także działań rolnych mających na celu rozwój rolnictwa organicznego w regionie Morza Bałtyckiego.

Pilotażowy projekt zakłada przeprowadzenie badań dotyczących możliwości tworzenia klastra żywności organicznej w Polsce, ewaluację i śledzenie obecnej sytuacji środowiskowej, przeprowadzenie badań z zakresu nauk społecznych (SGGW), badań środowiskowych (A. Gransted).  Poprzez spotkania i wywiady z rolnikami oraz innymi podmiotami zostaną zidentyfikowane przeszkody, które utrudniają proces konwersji niezbędny dla przyszłości
i ochrony Morza Bałtyckiego. W ramach projektu odbędą się też spotkania z partnerami, konferencja w Polsce (Luty/ Marzec), konferencja w Szwecji (Listopad). Podczas spotkania przedstawiono ogólne zasady realizacji i rozliczania projektu szwedzkiego. Ustalono przyszłe perspektywy, możliwości i plany dalszej współpracy.  

 

tekst i fot.: Justyna Lesiewicz

11.04.2018r.

 

Skip to content