Wędliny, polędwice, szynki i podroby – salcesony, kaszanki, smażanka – wszystko to robią tu według starych receptur zawartych w książce masarniczej z 1964 roku. Dziennie powstaje około 4 ton kiełbas i wędzonek.
– „Salceson z Wiejskiej Wędzarni z policzków wieprzowych robiony jest tak samo, jak to robili nasi dziadkowie, z użyciem tych samych naturalnych przypraw i wędzony takim samym dymem z drewna olchowego” – zachwala swoje wyroby właściciel Masarni Władysławowo, Andrzej Zawistowski.
Masarnia Władysławowo Zawistowski pod Łabiszynem jest firmą rodzinną i działa od 26 lat. Mięso wieprzowe wykorzystywane w produkcji pochodzi ze świń rasy puławska hodowanych w gospodarstwach, gdzie zwierzęta karmione są paszami bez GMO. Właściciel Andrzej Zawistowski nie ma nic do ukrycia, zaprasza nas na produkcję. W wędzarni rodzi się „śląska”, po otwarciu drzwi od komory wędzarniczej bucha na nas gęsty dym. Na dnie komory tlą się polana olchowe, to one nadają niepowtarzalny zapach wędlinom.
– „Dwa razy w tygodniu sprzedajemy nasze wyroby prosto z wędzarni. Coraz więcej klientów kupuje u nas wędliny na ciepło. W Bydgoszczy mamy sieć sklepów firmowych, sprzedajemy też w Toruniu, Grudziądzu i Żninie.”
Poważne traktowanie swoich klientów zostało zauważone i docenione. W ubiegłym roku masarnia zdobyła tytuł Mistrza Województwa Kujawsko-Pomorskiego w konkursie Agroliga 2017 w kategorii Firmy, dzięki czemu będzie reprezentować nasze województwo na szczeblu ogólnopolskim. Firma należy też do elitarnej grupy Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze. Od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała znak Poznaj Dobrą Żywność.
Andrzej Zawistowski swoimi wyrobami od lat dzieli się również z ludźmi będącymi w potrzebie, poprzez Caritas. Sponsoruje też szóstkę piłkarską Masarnia Zawistowski grającą w lidze orlików w Bydgoszczy. Raz w roku, w pierwszą niedzielę lipca, nad jeziorem Kornelin organizuje Rodzinny Piknik Kaszankowy. Dobra kaszanka jest tu pretekstem, żeby się spotkać i miło wspólnie spędzić czas. Na przyszłoroczny – piętnasty piknik ludzie umawiają się już dzisiaj…
Piotr Kociorski
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Fot. M. Rząsa