Warunki świadczenia usług agroturystycznych

Warunki świadczenia usług turystycznych w Polsce określa Ustawa o usługach turystycznych.
Od 2004r. jej przepisami objęte są także gospodarstwa agroturystyczne, określone jako inne obiekty,
w których świadczone są usługi hotelarskie.

Według ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 o usługach turystycznych:

Art. 35. 3. Za inne obiekty, w których mogą być świadczone usługi hotelarskie, uważa się także wynajmowane przez rolników pokoje i miejsca na ustawianie namiotów w prowadzonych przez nich gospodarstwach rolnych, jeżeli obiekty te spełniają minimalne wymagania co do wyposażenia,
o których mowa w art. 45 pkt 4, oraz wymagania określone w ust. 1 pkt 2.

Konsekwencją tego stanu rzeczy dla gospodarstw agroturystycznych jest:

• obowiązek zgłoszenia obiektu do ewidencji innych obiektów świadczących usługi hotelarskie, prowadzonej przez wójta (burmistrza, prezydenta) właściwego ze względu na położenie obiektu,

• przestrzeganie minimalnych wymagań co do wyposażenia,

• przestrzeganie wymagań sanitarnych, przeciwpożarowych oraz innych, określonych odrębnymi przepisami.

Od tego więc momentu rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną obowiązani są do rejestracji swojej działalności w ewidencji „innych obiektów świadczących usługi hotelarskie” prowadzonej przez właściwy urząd gminy oraz do przestrzegania odpowiedniego załącznika do rozporządzenia wykonawczego do Ustawy, który mówi o cytowanych wyżej wymaganiach minimalnych co do wyposażenia dla innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie.

Według Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie z dnia 19 sierpnia 2004 r., gospodarstwa agroturystyczne powinny spełniać następujące warunki określone w załączniku nr 7:

 

Lp.

Wymagania

I. Dla wynajmowania miejsc na ustawienie namiotów i przyczep samochodowych

1

Teren obozowiska wyrównany, suchy, ukształtowany w sposób zapewniający odprowadzenie wód opadowych i uprzątnięty z przedmiotów mogących zagrażać bezpieczeństwu

2

Punkt poboru wody do picia1) i potrzeb gospodarczych

3

Miejsce wylewania nieczystości płynnych odpowiednio zabezpieczone i oznakowane

4

Pojemnik na śmieci i odpady stałe, regularnie opróżniany

5

Ustęp utrzymywany w czystości

II. Dla wynajmowania miejsc w namiotach, przyczepach mieszkalnych, domkach turystycznych
i obiektach prowizorycznych

6

Stanowiska dla namiotów i przyczep mieszkalnych oraz dojścia do stanowisk utwardzone

7

Oświetlenie dojść do stanowisk i obiektów higieniczno-sanitarnych

8

Półka lub stelaż na rzeczy osobiste

9

Oddzielne łóżka lub łóżka polowe dla każdego korzystającego z namiotu, w odległości nie mniejszej niż 30 cm pomiędzy łóżkami

III. Dla wynajmowania miejsc i świadczenia usług w budynkach stałych (typu pokoje gościnne)

10

Ogrzewanie – w całym obiekcie w miesiącach X-IV, temperatura minimum 18 °C

11

Instalacja sanitarna: zimna woda przez całą dobę i dostęp do ciepłej wody2)

12

Maksymalna liczba osób przypadających na jeden w.h.s. – 15

Wyposażenie podstawowe w.h.s.:

13

1) natrysk lub wanna

2) umywalka z blatem lub półką i wieszakiem na ręcznik

3) WC

4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniem

5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną

6) pojemnik na śmieci (niepalny lub trudno zapalny)

7) dozownik do płynnego mydła i ręczniki papierowe

IV. Dla wynajmowania miejsc noclegowych w pomieszczeniach wspólnych  (salach) (typu schroniska, hostele)

14

Powierzchnia sal nie mniejsza niż 2,5 m2 – na jedną osobę (przy łóżkach piętrowych 1,5 m2)

Wyposażenie sal sypialnych:

15

1) łóżka jednoosobowe o wymiarach minimum 80 x 190 cm

2) oddzielne zamykane szafki dla każdej osoby

3) stół

4) krzesła lub taborety (1 na osobę) lub ławy

5) wieszaki na odzież wierzchnią

6) lustro

7) oświetlenie ogólne

16

Dostęp do w.h.s. jak w lp. 12 i 13

V. Dla wynajmowania samodzielnych pokoi (typu hotel, motel, pensjonat)

Powierzchnia mieszkalna w m2:

17

1) pokój 1- i 2-osobowy – 6 m2

2) pokój większy niż 2-osobowy – dodatkowo 2 m2 na każdą następną osobę3)

Zestaw wyposażenia meblowego:

18

1) łóżka jednoosobowe o wymiarach minimum 80 x 190 cm lub łóżka dwuosobowe o wymiarach minimum 120 x 190 cm

2) nocny stolik lub półka przy każdym łóżku

3) stół lub stolik

4) krzesło lub taboret (1 na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój) lub ława

5) wieszak na odzież oraz półka lub stelaż na rzeczy osobiste

Pościel dla jednej osoby:

19

1) kołdra lub dwa koce

2) poduszka

3) poszwa

4) poszewka na poduszkę

5) prześcieradło

20

Oświetlenie – minimum jeden punkt świetlny o mocy 60 W

21

Zasłony okienne zaciemniające

22

Dostęp do w.h.s. jak w lp. 12 i 13

23

Kosz na śmieci niepalny lub trudno zapalny

 

Objaśnienia odnośników i skrótów:

1) Dopuszcza się miejsca biwakowania przy szlakach wodnych bez punktu poboru wody do picia.

2) Minimum dwie godziny rano i dwie godziny wieczorem o ustalonych porach.

3) W pomieszczeniach o wysokości co najmniej 2,5 m dopuszcza się łóżka piętrowe – powierzchnia pokoju może zostać zmniejszona o 20 %.

w.h.s. – węzeł higieniczno-sanitarny.

 

Opracowała: Aleksandra Hapka

Skip to content