Warunki świadczenia usług turystycznych w Polsce określa Ustawa o usługach turystycznych.
Od 2004r. jej przepisami objęte są także gospodarstwa agroturystyczne, określone jako inne obiekty,
w których świadczone są usługi hotelarskie.
Według ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 o usługach turystycznych:
Art. 35. 3. Za inne obiekty, w których mogą być świadczone usługi hotelarskie, uważa się także wynajmowane przez rolników pokoje i miejsca na ustawianie namiotów w prowadzonych przez nich gospodarstwach rolnych, jeżeli obiekty te spełniają minimalne wymagania co do wyposażenia,
o których mowa w art. 45 pkt 4, oraz wymagania określone w ust. 1 pkt 2.
Konsekwencją tego stanu rzeczy dla gospodarstw agroturystycznych jest:
• obowiązek zgłoszenia obiektu do ewidencji innych obiektów świadczących usługi hotelarskie, prowadzonej przez wójta (burmistrza, prezydenta) właściwego ze względu na położenie obiektu,
• przestrzeganie minimalnych wymagań co do wyposażenia,
• przestrzeganie wymagań sanitarnych, przeciwpożarowych oraz innych, określonych odrębnymi przepisami.
Od tego więc momentu rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną obowiązani są do rejestracji swojej działalności w ewidencji „innych obiektów świadczących usługi hotelarskie” prowadzonej przez właściwy urząd gminy oraz do przestrzegania odpowiedniego załącznika do rozporządzenia wykonawczego do Ustawy, który mówi o cytowanych wyżej wymaganiach minimalnych co do wyposażenia dla innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie.
Według Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie z dnia 19 sierpnia 2004 r., gospodarstwa agroturystyczne powinny spełniać następujące warunki określone w załączniku nr 7:
Lp. |
Wymagania |
I. Dla wynajmowania miejsc na ustawienie namiotów i przyczep samochodowych
|
|
1 |
Teren obozowiska wyrównany, suchy, ukształtowany w sposób zapewniający odprowadzenie wód opadowych i uprzątnięty z przedmiotów mogących zagrażać bezpieczeństwu |
2 |
Punkt poboru wody do picia1) i potrzeb gospodarczych |
3 |
Miejsce wylewania nieczystości płynnych odpowiednio zabezpieczone i oznakowane |
4 |
Pojemnik na śmieci i odpady stałe, regularnie opróżniany |
5 |
Ustęp utrzymywany w czystości |
II. Dla wynajmowania miejsc w namiotach, przyczepach mieszkalnych, domkach turystycznych |
|
6 |
Stanowiska dla namiotów i przyczep mieszkalnych oraz dojścia do stanowisk utwardzone |
7 |
Oświetlenie dojść do stanowisk i obiektów higieniczno-sanitarnych |
8 |
Półka lub stelaż na rzeczy osobiste |
9 |
Oddzielne łóżka lub łóżka polowe dla każdego korzystającego z namiotu, w odległości nie mniejszej niż 30 cm pomiędzy łóżkami |
III. Dla wynajmowania miejsc i świadczenia usług w budynkach stałych (typu pokoje gościnne) |
|
10 |
Ogrzewanie – w całym obiekcie w miesiącach X-IV, temperatura minimum 18 °C |
11 |
Instalacja sanitarna: zimna woda przez całą dobę i dostęp do ciepłej wody2) |
12 |
Maksymalna liczba osób przypadających na jeden w.h.s. – 15 |
Wyposażenie podstawowe w.h.s.: |
|
13 |
1) natrysk lub wanna |
2) umywalka z blatem lub półką i wieszakiem na ręcznik |
|
3) WC |
|
4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniem |
|
5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną |
|
6) pojemnik na śmieci (niepalny lub trudno zapalny) |
|
7) dozownik do płynnego mydła i ręczniki papierowe |
|
IV. Dla wynajmowania miejsc noclegowych w pomieszczeniach wspólnych (salach) (typu schroniska, hostele)
|
|
14 |
Powierzchnia sal nie mniejsza niż 2,5 m2 – na jedną osobę (przy łóżkach piętrowych 1,5 m2) |
Wyposażenie sal sypialnych: |
|
15 |
1) łóżka jednoosobowe o wymiarach minimum 80 x 190 cm |
2) oddzielne zamykane szafki dla każdej osoby |
|
3) stół |
|
4) krzesła lub taborety (1 na osobę) lub ławy |
|
5) wieszaki na odzież wierzchnią |
|
6) lustro |
|
7) oświetlenie ogólne |
|
16 |
Dostęp do w.h.s. jak w lp. 12 i 13 |
V. Dla wynajmowania samodzielnych pokoi (typu hotel, motel, pensjonat) |
|
Powierzchnia mieszkalna w m2: |
|
17 |
1) pokój 1- i 2-osobowy – 6 m2 |
2) pokój większy niż 2-osobowy – dodatkowo 2 m2 na każdą następną osobę3) |
|
Zestaw wyposażenia meblowego: |
|
18 |
1) łóżka jednoosobowe o wymiarach minimum 80 x 190 cm lub łóżka dwuosobowe o wymiarach minimum 120 x 190 cm |
2) nocny stolik lub półka przy każdym łóżku |
|
3) stół lub stolik |
|
4) krzesło lub taboret (1 na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój) lub ława |
|
5) wieszak na odzież oraz półka lub stelaż na rzeczy osobiste |
|
Pościel dla jednej osoby: |
|
19 |
1) kołdra lub dwa koce |
2) poduszka |
|
3) poszwa |
|
4) poszewka na poduszkę |
|
5) prześcieradło |
|
20 |
Oświetlenie – minimum jeden punkt świetlny o mocy 60 W |
21 |
Zasłony okienne zaciemniające |
22 |
Dostęp do w.h.s. jak w lp. 12 i 13 |
23 |
Kosz na śmieci niepalny lub trudno zapalny |
Objaśnienia odnośników i skrótów:
1) Dopuszcza się miejsca biwakowania przy szlakach wodnych bez punktu poboru wody do picia.
2) Minimum dwie godziny rano i dwie godziny wieczorem o ustalonych porach.
3) W pomieszczeniach o wysokości co najmniej 2,5 m dopuszcza się łóżka piętrowe – powierzchnia pokoju może zostać zmniejszona o 20 %.
w.h.s. – węzeł higieniczno-sanitarny.
Opracowała: Aleksandra Hapka