Dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem tradycji – powinno być zatem chronione i przekazywane następnym pokoleniom. Produkty lokalne odgrywają ważną rolę w rozwoju gospodarczym, a zwłaszcza turystycznym danego regionu. Z bogatego dziedzictwa kulinarnego wsi kujawsko-pomorskiej wybraliśmy niewielką część, aby zachęcić Państwa do poszukiwania również w swojej okolicy tradycyjnych produktów wysokiej jakości.
„Polacy coraz chętniej zajadają się produktami czy daniami, których już same nazwy mają wskazywać, że wywodzą się z regionalnej tradycji. Coraz większe powodzenie mają te produkty, które jawią się konsumentom jako tradycyjne czy regionalne.”
Marek Gąsiorowski
„O produktach tradycyjnych i regionalnych”
Projekt „Kujawsko-pomorska sieć konsultantów do spraw produktu lokalnego” finansowany przez Fundusz współpracy ze środków programu Agro-Smak 2 realizowany na zlecenie Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej
powiat aleksandrowski
ŻUREK KUJAWSKI
Potrawa wytwarzana z zakwasu chlebowego, mąki i wody. Polewki na bazie żuru są najstarszą znaną potrawą w polskiej tradycji kulinarnej. Często spotykane na Kujawach.
kontakt: Maria Świeczkowska, Wołuszewo, gmina Aleksandrów Kujawski
Danuta Jaskólska, Kaniewo, gmina Bądkowo
powiat bydgoski
CHLEB GĄDECKI Z KMINKIEM
Chleb na zakwasie, pieczony metodą tradycyjną w piecu chlebowym od 1958 roku, według rodzinnej receptury pochodzącej z Kaszub. Dzięki dodaniu gotowanych ziemniaków i kminku ma charakterystyczny smak i wilgotność. Chleb można zamówić i zakupić w gospodarstwie.
kontakt: Urszula Łącka-Mele, Gądecz 31, 86-022 Dobrcz, tel. 0/52 324 41 16
KISZONA FASOLKA KOZIELECKA
Fasolka zachowująca żółty równomierny kolor dzięki zalewie roztworu wody z solą.
kontakt: KGW Kozielec, gmina Dobrcz, tel. 0/52 364 94 52
NALEWKA WIŚNIOWA
Sporządzana z dawnych odmian wiśni według starej receptury. Lekko zagęszczoną konsystencję i niepowtarzalny smak nalewka uzyskuje dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji i czasu leżakowania.
kontakt: Bogumiła Paliga, Nowy Dwór, gmina Koronowo
powiat chełmiński
NALEWKA MIĘTOWA
Nalewka alkoholowa robiona na świeżych lub suszonych liściach mięty, doprawiana miodem z pasiek okolicznych bartników, z pływającymi aromatycznymi drobinami listków mięty o barwie miodu i młodej zieleni ze złotymi refleksami.
kontakt: Teresa Matuszewska, Gołoty 4, 86-260 Unisław, tel./fax 0/56 686 61 76
e-mail: t.matuszewska@wp.pl
PIERNIK Z CHEŁMNA
Wytwarzany według przepisu pochodzącego z lat 30. ubiegłego wieku. Ucierane w makutrze ciasto jest jasnobrązowe, ma specyficzny korzenny zapach i wyrazisty smak miodu z Doliny Dolnej Wisły.
kontakt: Małgorzata Wróblewska, Dolne Wymiary, gmina Chełmno, tel. 0/56 686 59 23
SER KOZI Z ZIOŁAMI
Ser wykonywany metodą tradycyjną z mleka koziego z dodatkiem suszonych ziół. Z twarogu zmieszanego z ziołami formuje się małe sery i zalewa w słoikach olejem, dodając np. całe ząbki czosnku lub inne składniki, decydujące o smaku produktu. Ser w zalewie olejowej można przechowywać do pół roku. Tradycja wytwarzania sera koziego w okolicach Chełmna była najbardziej rozwinięta w okresie międzywojennym.
kontakt: Grażyna Habigier, Kolno, gmina Chełmno
SMALEC Z LUBCZYKIEM
Produkt wytwarzany od wielu lat przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Brzozowie metodą tradycyjną ze słoniny, boczku i lubczyku ogrodowego, który nadaje specyficzny smak i zapach. Smalec powinien być przechowywany w kamiennych garnkach lub słoikach w ciemnym, chłodnym miejscu.
kontakt: Danuta Mądrzejewska, Brzozowo, gmina Kijewo Królewskie, tel. 0/56 686 76 97
powiat golubsko-dobrzyński
CHLEB DOMOWY
Wytwarzany od kilku pokoleń chleb o niepowtarzalnym smaku i zapachu, na zakwasie, wypiekany w tradycyjnym piecu na drewnie sosnowym.
kontakt: Mieczysława Olejnik, Borówno, gmina Kowalewo Pomorskie, tel. 0/56 684 21 07
KIEŁBASA ZE SŁOIKA
Kiełbasa wytwarzana metodą tradycyjną w gospodarstwie Barbary Czarnik z Piątkowa, w gminie Kowalewo Pomorskie.
kontakt: tel. 0/56 689 11 84
PIEROGI Z DUDEK (PŁUC ŚWIŃSKICH)
Produkt tradycyjnie wytwarzany po świniobiciu w gospodarstwie Elżbiety Bejger z Kiełpin (gmina Kowalewo Pomorskie).
kontakt: tel. 0/56 682 92 57
PODRÓBKI Z KACZKI
Potrawa wiejskiej kuchni wykorzystująca podroby z ubijanych kaczek. Tradycja przygotowywania podrobów zachowała się w gospodarstwie Bożeny Strzeleckiej z Borówna w gminie Kowalewo Pomorskie.
kontakt: tel. 0/56 684 21 77
SEREK TOPIONY
Produkt wytwarzany od trzech pokoleń z twarogu własnej produkcji w gospodarstwie Bernadetty Kowalskiej z Rychnowa, gmina Kowalewo Pomorskie.
kontakt: tel. 0/56 684 22 72
powiat grudziądzki
CIASTKA SEROWO-JABŁKOWE
Dodatkowa atrakcja kulinarna gospodarstwa agroturystycznego „Szklana Góra” Zyty Matuszewskiej-Retz z Rogóźna. Ciasteczka wytwarzane są z produktów pochodzących z gospodarstwa.
kontakt: Rogóźno-Zamek 12, tel. 0/56 466 26 20
ROGALIKI BABCI RÓZI
Rogaliki z nadzieniem wiśniowym, charakteryzujące się długotrwałą świeżością i prostotą wykonania. Wszystkie składniki pochodzą z gospodarstwa agroturystycznego „Biały Dom”.
kontakt: Mariola Ostrowska, 86-318 Rogóźno 4, tel. 0/56 46 88 639
powiat inowrocławski
CHLEB RAZOWY ZE ŚRUTY ŻYTNIEJ
Chleb tradycyjnie wytwarzany na Kujawach ze śruty żytniej na zakwasie, charakteryzujący się wysoką zawartością błonnika oraz specyficznym zapachem żurowo-serwatkowym. Zdobył pierwsze miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w 2002 roku w kujawsko-pomorskim.
kontakt: Krystyna Woźniak, Góra, 8-101 Inocrocław, tel. 0/52 35 88 459
KIEŁBASA OBSUSZANA
Kiełbasa wytwarzana domowym sposobem na zachodnich Kujawach. Może być długo przechowywana nie tracąc smaku i zapachu, ponieważ nie zawiera wody ani konserwantów.
kontakt: Alicja Książek, Pławin, 88-126 Tuczno, tel. 0/52 35 19 886
SANDACZ PO KUJAWSKU
Tradycyjnie przyrządzana ryba z jeziora Gopło – sandacz wypełniany farszem z ryb, warzyw i ziół. Produkt uzyskał nominację do Złotej Perły w 2006 roku w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.
kontakt: Aleksandra Luber, KGW Lachmirowice, 88-150 Kruszwica, tel. 0/52 35 162 32
SZYNKA Z KUJAW
Szynka o niepowtarzalnym smaku i zapachu tradycyjnie wytwarzana według przedwojennej receptury w firmie Gromatex w Tucznie.
kontakt: Mariusz Grontkowski, 88-180 Tuczno, Pakoska 28, tel. 0/52 35 47 820
powiat lipnowski
BABKA GOTOWANA
Produkt cukierniczy wytwarzany według tradycyjnej receptury przez Hannę Czajkowską z Michałkowa w gminie Dobrzyń nad Wisłą.
CHLEB WIEJSKI
Tradycyjny chleb wiejski wypiekany przez Halinę Dereszewską z Bachorzewa (gmina Dobrzyń nad Wisłą).
GROCH Z KAPUSTĄ
Tradycyjny produkt wigilijny przygotowywany przez Wandę Jankowską z Grochowalska (gmina Dobrzyń nad Wisłą).
SER TOPIONY
Produkt związany z tradycją kulinarną Kujaw, wytwarzany z naturalnych surowców.
kontakt: Stefania Rudowska, Bachorzewo, gmina Dobrzyń nad Wisłą
powiat mogileński
CHLEB KWIECISZEWSKI
Brązowy chleb z „podpalaną”, sprężystą skórką, o wspaniałym zapachu i smaku. Wykonywany przez członkinie KGW z Kwieciszewa według receptury niezmiennej od pokoleń, z zachowaniem tradycji wypieku w piecu chlebowym.
kontakt: Wisława Kozłowska, Kwieciszewo, gmina Mogilno, tel. 0/52 315 83 89
SZYNKA WĘDZONA
Wędzona szynka surowa wytwarzana przez członkinie KGW Kwieciszewo w sposób tradycyjny, wierny starym recepturom. O niepowtarzalnym smaku szynki decyduje drewno z olchy, wiśni lub jałowca używane do wędzenia.
kontakt: Danuta Widomska, Kwieciszewo, gmina Mogilno, tel. 0/52 315 83 77
powiat nakielski
PÓŁGĘSEK (PÓŁGĄSEK, PIERŚNIK)
Produkt występujący na obszarze Krajny i całego Pomorza. Półgęsek ma kształt walca obleczonego skórą gęsią. Specjalny sposób wytwarzania, z leżakowaniem mięsa, peklowaniem i wędzeniem powoduje, że ma on niepowtarzalny zapach i smak. Produkt zgłoszony na Listę Produktów Tradycyjnych. Dostępny tylko na zamówienie.
kontakt: Krystyna Kamińska, Olszewka, 89-100 Nakło, tel. 0/52 385 45 75
powiat radziejowski
CHLEB SWOJSKI BODZANOWSKI
Rodzinna tradycja pieczenia chleba w Bodzanowie (gmina Dobre) jest kontynuowana od co najmniej 110 lat. Chleb żytni pieczono w różnych formach, a na święta ozdabiano „warkoczem”.
kontakt: tel. 0/54 285 01 10
GOMÓŁKI
Obsuszone kulki sera twarogowego z ziołami, charakteryzujące się kremowym zabarwieniem, specyficznym smakiem i intensywnym zapachem ziół. Tradycja wyrabiania gomółek znana jest w całej Polsce od kilku wieków.
kontakt: Grażyna Gawiniecka, Narkowo, gmina Dobre, tel. 0/54 285 07 08
GRUSZKI W MIODZIE
Twarde połówki gruszek zanurzone w gęstym, bardzo słodkim syropie z miodu. Doskonały produkt deserowy. Surowce (gruszki i miód) pochodzą z gospodarstwa ekologicznego Grażyny Gawinieckiej z Narkowa, gmina Dobre.
kontakt: tel. 0/54 285 07 08
ŚWIĄTECZNA SZYNKA Z KOŚCIĄ
Szynka wytwarzana na Kujawach w całości z kością. Po posmarowaniu miodem i piwem złocistobrązowa skórka nabijana jest goździkami.
kontakt: Anna Patyk, Bronisław, gmina Dobre, tel. 0/54 285 02 14
powiat rypiński
MASŁO DOMOWE
Wyrób domowy oparty na kwaśniej śmietanie, ubijany ręcznie drewnianymi narzędziami.
kontakt: Anna Pawłowska, Okalewo, gmina Skrwilno, tel. 0/54 270 21 79
SER BIAŁY DOMOWY
Wyrabiany w warunkach domowych poprzez podgrzewanie zsiadłego mleka.
kontakt: Aneta Pawłowska, Okalewo, gmina Skrwilno, tel. 0/54 270 21 79
WINO GRONOWE
Wino wytwarzane metodami tradycyjnymi z ciemnych winogron z uprawy ekologicznej w gospodarstwie.
kontakt: Marianna Przybylska, Kleszczyny, gmina Brzuze, tel. 0/54 270 12 75
powiat sępoleński
BUŁKI MAŚLANE
Bułki o złocistej barwie oraz specyficznym smaku i zapachu dzięki wypiekaniu w specjalnym piecu kaflowym. Bułki pieczone są dla gości przyjeżdżających do gospodarstwa oraz na specjalne okazje, czasem w formie różnych figurek.
kontakt: Danuta Wańke, Iłowo, gmina Sępólno Krajeńskie, tel. 0/52 388 48 97
CHLEB SWOJSKI
Chleb przygotowywany z mąki z okolicznych młynów oraz mleka z własnego gospodarstwa, według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie w rodzinie Danuty Trzósło w miejscowości Suchoroczek.
kontakt: tel. 0/52 389 76 28
MIODOWNIK KRAJEŃSKI
Tradycyjne ciasto biszkoptowe sporządzone z wykorzystaniem miodów pochodzących z terenu Krajny, wytwarzane w gospodarstwie Haliny i Józefa Bondarczyk w miejscowości Więcbork, ul. Górna.
kontakt: tel. 0/52 389 87 40
MIÓD PSZCZELI
Miód o bogatym, niepowtarzalnym smak i aromacie. W jego składzie znajduje się nektar zebrany przez pszczoły z roślin Krajeńskiego Parku Krajobrazowego. Ramki do pozyskania miodu znajdują się m.in. na terenie skansenu „Pasieka Krajeńska”. Tradycje bartnickie w okolicach Więcborka sięgają XVIII wieku. Produkty pszczelarskie dostępne są w gospodarstwie Haliny i Józefa Bondarczyk w miejscowości Więcbork, ul. Górna.
kontakt: tel. 0/52 389 87 40
powiat świecki
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE
Chleb z mąki żytniej na zakwasie, zagniatany w drewnianej „koponce”, wypiekany w piekarniku opalanym drewnem. Podstawą jest mąka żytnia, charakterystyczna na Kociewiu i w Borach Tucholskich, gdzie występują słabe gleby. Produkt wytwarzany metodą tradycyjną od wielu pokoleń w rodzinie Henryki Buchholz w Średniej Hucie, gmina Warlubie.
SYROP ŚWIERKOWY
Specyficzny produkt wytwarzany z gałęzi świerku, które gotuje się aż do uzyskania różowego koloru, a następnie dodaje cytryny i cukier. Syrop świerkowy ma właściwości lecznicze. Tradycja jego wytwarzania znana jest i kontynuowana w gospodarstwie Marii Szwarc w Średniej Hucie, gmina Warlubie.
WINO Z CZARNEGO BZU
Wino sporządzane z soku czarnego bzu wyciskanego prasą ręczną, z dodatkiem cukru. Na Pomorzu zaczęło pojawiać się od 1771 roku, podawane w Polskim Konopacie w sporych szklankach, grzane zimą. Od 40 lat wytwarzane przez Wiktorię Radecką.
powiat tucholski
CHLEB BOROWIACKI
Chleb żytnio-pszenny o wyjątkowych walorach smakowych i długotrwałej świeżości, wypiekany w gospodarstwie agroturystycznym w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym drewnem sosnowym. Charakterystyczny smak zawdzięcza recepturze opartej na starych rodzinnych przepisach.
kontakt: Helena Pałkowska, Krzywogoniec, gmina Cekcyn, tel. 0/52 559 05 61
MACA BOROWIACKA
Pieczywo z ponad stuletnią tradycją, wykonywane na terenie Borów Tucholskich z produktów pozostających w gospodarstwie po uboju zwierząt i wypieku chleba wiejskiego, z dodatkiem grzybów, skwarek, dżemu lub owoców. Ciasto wyrabiane ręcznie, wypiekane w tradycyjnym piecu opalanym drewnem sosnowym lub liściastym. Niepowtarzalny, specyficzny smak zawdzięcza użyciu produktów wytworzonych w czystym klimacie Borów Tucholskich.
kontakt: Zenobia Majka, Tuchola
PÓŁGĘSEK BLADOWSKI
Półgęski, czyli wędzone gęsie piersi, to produkt znany na Pomorzu od wieków. Półgęski uznawane były za przysmak europejski i eksportowane z Pomorza. Tradycja ich wytwarzania zachowała się zwłaszcza w Borach Tucholskich i do dziś jest kontynuowana w wielu gospodarstwach.
powiat wąbrzeski
PIEROGI BABCI EWY
Pierogi nadziewane masą z twarogu i gotowanych ziemniaków. Przepis pochodzi z 1970 roku. Dodatkowym walorem smakowym są zioła. Pierogi wytwarzane w ten sposób są popularne w miejscowości Dębowa Łąka, a szczególnie w gospodarstwie Ewy Stroińskiej.
kontakt: tel. 0/56 688 91 37
SEREK SMAŻONY
Serek półtłusty, którego przepis pochodzi z Ziemi Chełmińsko-Dobrzyńskiej i od 40 lat wytwarzany jest w gospodarstwie Wandy Król w Zaradowisku, gmina Dębowa Łąka. Produkt wytwarzany metodą tradycyjną – mleko pochodzące z gospodarstwa jest przetwarzane na twaróg, który wyciskany jest w płótnie i wygniatany w dębowych deskach. Ser wytwarzany jest na własne potrzeby lub do degustacji.
kontakt: tel. 0/56 688 74 51
SERNIK Z ZIEMNIAKAMI
Produkt cukierniczy pieczony w piecu chlebowym według przepisu z 1955 roku, pochodzącego z Pojezierza Chełmińskiego. Sernik o charakterystycznym migdałowym aromacie i wyjątkowym smaku, długo utrzymujący świeżość.
kontakt: Janina Kural, Łopatki 10, 87-222 Książki, tel. 0/56 688 85 11
WIENIEC STAROPOLSKI
Produkt cukierniczo-piekarniczy w kształcie plecionego wieńca. Tradycyjnie środek wieńca służy do umieszczania ozdób związanych z różnymi świętami i obyczajami w poszczególnych porach roku. Receptura wypieku jest oparta na rodzinnym przepisie pochodzącym z 1920 roku.
kontakt: Wanda Latawiec, Wałyczyk 7, 87-200 Wąbrzeźno, tel. 0/56 688 31 23
powiat włocławski
NALEWKA SOSNOWA
Nalewka o właściwościach leczniczych, sporządzana ze zbieranych w maju czubków sosnowych, charakteryzująca się białym kolorem i aromatem majowego zagajnika. Wytwarzana przez Leokadię Dulską w miejscowości Krzewent, gmina Kowal.
kontakt: tel. 0/54 284 16 34
SZYNKA Z KOŚCIĄ
Produkt o wysokich walorach smakowych i zapachowych dzięki użyciu starannie dobranych przypraw i drewna do wędzenia. Szynka przygotowywana na wyjątkowe okazje i święta w domu Jadwigi Kryszkowskiej we wsi Sarnowo, gmina Boniewo.
kontakt: tel. 0/54 284 05 10
WINO CHABROWE
Produkt pochodzący z Pojezierza Kujawskiego. Wino ma smak na początku kwaskowaty, później zyskuje intensywnie słodki posmak. Jego specyfikę odzwierciedla wiersz:
Jeśli masz siostro, czy bracie
Zrobić wino chabrowe,
Oto przepis mojej babki, zapamiętaj sobie:
Trzy garście płatków z kwiatu chabrowego,
Włóż do słoika szklanego,
Trzy szklanki cukru rozpuść w trzech litrach wody
I zalej płatki chabrowe.
14 dni na słońcu powinno fermentować,
następnie przecedzić, wlać do butelki i zakorkować.
Dlatego dziadek z babcią zdrowiem się cieszyli,
bo chabrowe wino pili!
kontakt: Teresa Biernacka, Grochowiska, gmina Izbica Kujawska, tel. 0/54 286 51 26
MIODY Z DOLINY DOLNEJ WISŁY
Tradycje pszczelarskie w Dolinie Dolnej Wisły sięgają kilku wieków. Obecnie podejmowane są działania promujące rozwój pszczelarstwa tradycyjnego. Dzięki wspólnej inicjatywie Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły i lokalnych pszczelarzy powstał mini-skansen uli z rekonstrukcją „Domu Pszczół” w Grucznie koło Świecia.
Miody z Doliny Dolnej Wisły mają niepowtarzalny, intensywny smak i aromat. Dzięki różnorodności pożytków pszczelich oferowane są w bogatym asortymencie: miód rzepakowy, lipowy, akacjowy, wielokwiatowy, gryczany, ze spadzi drzew liściastych lub iglastych oraz miody ziołowe.
kontakt: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, tel./fax 0/52 33 15 000
www.tpdw.pl
POWIDŁA Z DOLINY DOLNEJ WISŁY
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są w okresie od września do października z dojrzałych śliwek węgierek – ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. Minimalny czas smażenia wynosi 6-10 godzin jednego dnia i kilka godzin następnego dnia, aż do momentu zgęstnienia. Pod koniec smażenia dodawane są niewielkie ilości naturalnych przypraw (goździki, sól, cynamon, wanilia). Gotowe powidła zamykane są w szklane słoiki, pasteryzowane i etykietowane.
kontakt: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, tel./fax 0/52 33 15 000
www.tpdw.pl
powiat brodnicki
ZUPA KLOPSOWA
Potrwa charakterystyczna dla gospodyń z okolic Brodnicy, wykonywana w wielu domach jako danie obiadowe. Przygotowywana z mięsa wieprzowego i drobiowego, bardzo aromatyczna dzięki przyprawom.
Wykonywana przez panią Danutę Swiniarską z miejscowości Bobrowo, tel. 49 51 811.
SEREK GOTOWANY
Produkt wytwarzany od wielu pokoleń w rodzinie Pani Haliny Żyła z miejscowości Kawki w powiecie Brodnickim. Produkt wytwarzany jest z twarogu wytwarzanego z mleka pochodzącego z rodzinnego gospodarstwa rolnego, sody i soli. Ten bardzo prosty produkt charakteryzuje się wysokimi walorami smakowymi i zapachowymi.
Kontakt: 056/ 49 51 276
KLUCHY KARTOFLANE
Produkt żywnościowy tradycyjnie wytwarzany w polskiej kuchni. Surowe starte ziemniaki łączy się z mąką a następnie gotuje w wodzie. Kluchy o szarym kolorze podaje się ze smażonym boczkiem, białym serem lub kiszoną kapustą.
Kontakt: Agnieszka Kowalska, Bobrowo, 056/ 49 51 25.
ZUPA RYBNA
Zupa zabielana lanymi kluskami wykonywana jest z resztek ryb słodkowodnych pochodzących z pobliskich jezior z Pojezierza Brodnickiego. Potrawa tradycyjnie wykonywana w rodzinie Pani Agnieszki Kowalskiej z Bobrowo, tel. 056/ 49 51 25.
powiat toruński
NALEWKA „GRZEGORZANKA”
Napój o kolorze wiśniowym, wyczuwalnym smaku goździków i cynamonu. Nalewka jest wytwarzana tradycyjną metodą przez wielu mieszkańców miejscowości Grzegorz w gminie Chełmża i cieszy się coraz większa renomą. Zgłoszona przez KGW do VI Edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” 2006.
BABKA ZIEMNIACZANA
Przepis na babkę ziemniaczaną trafił do miejscowości Zelgno w gminie Chełmża w 1975 roku wraz z migracją rodziny Pani Ireny Miszczak z Białorusi. Jego specyfika polega na tym, że jest on wytwarzany z prostych produktów znajdujących się gospodarstwach chłopskich chłopskich m.in. surowych ziemniaków, mąka, słonina i boczek.
SERNIK GŁUCHOWSKI
Produkt o wysokich walorach smakowych i zapachowych wytwarzany jest od wielu lat we wsi Głuchowo w gminie Chełmża. Swój specyficzny smak sernik zawdzięcza dobrym surowcom pochodzącym z gospodarstw rolnych (zwłaszcza tradycyjnie wytwarzany twaróg). Produkt zgłoszony przez KGW do VI Edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” 2006.