Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”- 13 maja 2018

Szynka wędzona z tłuszczem, pasztety z dziczyzny, śledzie w zalewie wiśniowej, ser Pielgrzym, twaróg z Dębołęki, konfitura z jarzębiny, nalewka z tarniny, ocet z płatków róży, chleb orkiszowy – to tylko niektóre ze zwycięskich produktów nagrodzonych  w tegorocznym wojewódzkim finale XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który wyłonił najlepsze produkty żywnościowe oraz najlepsze potrawy regionalne z Pomorza i Kujaw. Zwycięzców poznaliśmy 13 maja, podczas targów turystyczno – ogrodniczych „Lato na wsi”. Konkurs odbywał się pod patronatem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 

Nagrodzono produkty żywnościowe i potrawy regionalne, wytwarzane wg. oryginalnych receptur, tradycyjnymi metodami powiązanymi z dziedzictwem kulinarnym danego regionu. Dlatego mogliśmy spróbować np. owijunek, (podrobów drobiowych, gotowanych w szczególny sposób w rosole), potrawy znanej na Kujawach. Na darach lasu czyli dziczyźnie, grzybach oparta jest kuchnia Borów Tucholskich, dlatego najlepsze pasztety z dziczyzny pochodzą właśnie stamtąd.

W konkursie brały udział firmy gastronomiczne, właściciele gospodarstw agroturystycznych, członkinie kół gospodyń wiejskich oraz rolnicy, którzy produkują żywność w ramach RHD. Po raz pierwszy w konkursie zaprezentowały się szkoły. Młodzież wzięła udział się w konkursie gastronomicznym – Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych z Koralewa w tej kategorii zajął II miejsce. Jury oceniało 37 produktów w 4 kategoriach oraz 10 potraw regionalnych. Laureaci eliminacji regionalnych mogą ubiegać się o „Perłę”, najwyższą nagrodę krajową w tej dziedzinie, przyznawaną przez kapitułę konkursu podczas ogólnopolskiego finału. W tym roku 5 produktów i 1 potrawa otrzymały taką nominację i będą reprezentować nasz region w Poznaniu podczas targów „Smaki Regionów” (29 września – 1 października).

Wyniki XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Część gastronomiczna

I miejsce – KGW Białowieża – zupa grzybowa (kurkowa) z uszkami grzybowymi + kaczka nadziewana kaszą

II miejsce – Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych (Karolewo) – sałatka z wędzonego pstrąga + polędwiczki wieprzowe nadziewane wędzoną śliwką w marynacie chrzanowej z sosem z karmelizowanej cebuli

III miejsce – Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi – rosół z gęsi + owijanka

Wyróżnienie – PPUH Hurt-Trans KAWIKO – zupa grzybowa + zrazy myśliwskie

Nominacja do nagrody „Perła 2018” – zupa kurkowa (grzybowa) z uszkami grzybowymi – KGW Białowieża

Produkty

Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

  • Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek – szynka wędzona z tłuszczem

I nagroda: KGW Tuchola – pasztet z jelenia po borowiacku

I nagroda: P.W. ANDRÓB Roman Olszewski – salceson czarny

  • Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: Krzysztof Leśniewski – śledzie w zalewie wiśniowej

  • Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Sery Adamczyk – ser Pielgrzym

I nagroda: Anna Witt Serwitt – ser biały z Dębołęki

Wyróżnienia w kategorii produkty zwierzęce:

1 – KGW Okalewko – pasztet z dziczyzny

2 – Danuta Wańke – węgorz wędzony

3 – Gospodarstwo Rolne Spod Czarcich Gór Piotr Urtnowski – ser smażony z kminkiem

4 – Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. – twaróg swojski

Kategoria: produkty i przetwory pochodzenia roślinnego

  • Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: KGW Jagna z Tłuchowa – powidła z mirabelek i tarniny

  • Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Robert Bielik Gospodarstwo BioBielik – chleb orkiszowy

  • Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Bernadeta Stolcman – makowiec na amoniaku

Wyróżnienia w kategorii produkty roślinne:

1 – Urszula Łącka-Mele Gospodarstwo „Kromeczka” – konfitura z jarzębiny

2 – KGW Kruszyn – kujawskie bułeczki drożdżowe z nadzieniem śliwkowym

3 – Józef Siadak Specjały spod Strzechy – ocet z płatków róży

Kategoria: napoje regionalne

  • Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Piotr Marchlewicz – nalewka z tarniny

Wyróżnienia w kategorii napoje regionalne:

1 – Arleta Bruska – zielony koktajl z pietruszką i szczawiem

Kategoria: inne produkty regionalne

I nagroda: Daniel Żurkowski Pasjonata Tropicana – zefir jabłeczny ze śmietaną

Wyróżnienia w kategorii inne produkty regionalne:

1 – Bożena Mądra – sernik z ziemniakami

Nominacje do nagrody „Perła 2018”:

1 – Ser biały – Teresa Tuszyńska

2 – Lody Cassate – Pracownia Lodów Tradycyjnych. Lody z Pasją Daniel Żurkowski

3 – Ser Hrabiny – Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o.

4 – Rajska konfitura – Małgorzata Górecka

5 – Serokaszowiec z dynią – KGW Jagna